Recuerdos de la Alhambra

Izvor: Wikipedija
Recuerdos de la Alhambra

Recuerdos de la Alhambra (Sjećanja na Alhambru) skladba je za klasičnu gitaru koju je u Granadi 1896. skladao španjolski skladatelj i gitarist Francisco Tárrega.[1] U skladbi se koristi tremolo tehnika koju često izvode napredniji gitaristi.

Recuerdos de la Alhambra ima isti naziv u španjolskom jeziku kao knjiga Washingtona Irvinga iz 1832. godine, koju je napisao tijekom svog četverogodišnjeg boravka u Španjolskoj pod engleskim nazivom Tales of the Alhambra.

Bilješke o izvedbi[uredi | uredi kôd]

U skladbi je korištena složena tehnika poznata kao tremolo, kada se jedna melodija svira stalno s prstenjakom, srednjim prstom i kažiprstom tako da se dobije iluzija jedne duže note.

Skladba na soundtracku[uredi | uredi kôd]

Skladba Recuerdos de la Alhambra može se čuti u nekoliko filmova uključujući i soundtrack za film Renéa Clémenta Zabranjene igre kao i u filmu Polja smrti (pod nazivom Étude), i u filmovima Stranputica i Margaret.

Jonathon Coudrille ju je izveo kao glavnu meloduju britanske TV–serije Out of Town a inačicu koju izvodi Pepe Romero korištena je u seriji The Sopranos u epizodi "Luxury Lounge." Gideon Coe na BBC Radio 6Music koristi ovu melodiju kao glazbenu podlogu otprilike na pola njegovog svakodnevnog radnog večernjeg showa.[2]

Izvori[uredi | uredi kôd]

  1. Library of Guitar Classics, AMSCO Publications, 1998
  2. Gideon Coe, BBC Radio 6Music