Regiomontanus

Izvor: Wikipedija
Skoči na: orijentacija, traži
Regiomontanus

Johannes Müller von Königsberg poznatiji kao i Regiomontanus, (Königsberg, tadašnje područje Njemačke danas Kaliningrad, Rusija, 6.6.1436. - Rim, 6.7.1476.), bio je njemački matematičar, astronom i prevoditelj.

Život i obrazovanje[uredi VE | uredi]

Regiomontanus se rodio 6. lipnja 1436. godine u Königsbergu. Otuda je dobio naziv Joannnes de Regio monte (na hrvatskom Ivan od kraljevskoga brda). Godine 1447. je otišao studirati u Leipzigu a potom je sa studijem nastavio u Beču gdje je postao istaknuti učenik poznatog austrijskog astronoma Georga von Peuerbacha. Nakon Peuerbachove smrti 1461. je nastavio prevoditi Ptolomejevo djelo Armagest, pravim nazivom Epitoma in Almagestum Ptolemei. Djelo je tiskano 1496. Regiomontanus je u Rumunjskoj u gradu Oradei sastavio astronomske tablice koje ih je nazvao Tabula Varadiensis (popis pomrčina za razdoblje od 1475. do 1530.), koje bile tiskane u Nürnbergu, u Njemačkoj. To su bile prve tiskane astronomske tablice u povijesti,, a u tekstu je podatke nazvao efemeridama, nazivom danas prihvaćenim za takve tipove tablica. Johannes Müller je potom otišao u Rim, gdje je bio pod zaštitom kardinala Bessariona. Osim što je bio genijalan matematičar i vrstan astronom, Regiomontanus je bio izumitelj koji je bio konstruirao precizne i kvalitetne astronomske instrumente. Za kardinala je bio izradio prenosivi sunčani sat. Napušta Rim 1467. i odlazi na dvor hrvatsko-ugarskog kralja Matije Korvina gdje je izrađivao astronomske instrumente i uređaje.

Regiomontanus je uveo trigonometriju u europsku matematiku.

Njegova najznačajnija sprava je astrolab, metalna sprava koja se rabi u navigaciji. Bio je član znanstvenog kruga u Ostrogonu u Mađarskoj, gdje je upoznavao i surađivao sa hrvatskim astronomima. Izgradio je prvu zvjezdarnicu u Njemačkoj u gradu Nürnbergu 1471. godine, koja je i ujedno i prva zvjezdarnica u Europi. Regiomontanus je unaprijedio matematiku, tako što je uveo novu granu matematike - trigonometriju. Ponovno je bio pozvan u Rim 1475., da izradi kalendar za papu Sixta IV.. Regiomontanus nikad nije izradio kalendar jer je na tajanstven način umro.

Važna djela[uredi VE | uredi]

De triangulis planis et sphaericis libri
  • O bilo kojim trokutima , 1464.
  • Tablice gibanja planeta , 1467.
  • Oblik neba , 1467.