Reichenau (otok)

Izvor: Wikipedija
Skoči na: orijentacija, traži
Mapa otoka Reichenau na Bodenskom jezeru.

Samostanski otok Reichenau

Flag of UNESCO.svg Svjetska baštinaUNESCO
Samostanski otok Reichenau
Flag of Germany.svg Njemačka


Reichenau na karti Njemačka
Reichenau
Reichenau
Lokacija Reichenaua u Njemačkoj
Godina uvrštenja: 2000. (24. zasjedanje)
Vrsta: Kulturno dobro
Mjerilo: iii, iv, vi
Ugroženost: ne
Poveznica: http://whc.unesco.org/en/list/974 UNESCO

Reichenau je najveći otok u Bodenskom jezeru, zapadno od najbližeg grada - Konstanza, u njemačkoj saveznoj pokrajini Baden-Württemberg. Nalazi se između uvala Gnadensee (zapad) i Untersee (sjeveroistok), a s kopnom je povezan cestom na nasipu iz 1838. god. Nasip je ipak od kopna odvojen 10 metara širokim i 95 metara dugim kanalom Bruckgraben, koji je premošten niskim željezničkim mostom ispod kojega mogu prolaziti niske brodice, ali ne i jedrenjaci. Najviša točka na otoku je Hochwart nadmorske visine 438.7 metra ili 43 metra iznad površine jezera.

Koordinate: 47°42′N 9°4′E / 47.7°N 9.067°E / 47.7; 9.067

Od 2000. godine nalazi se zajedno sa benediktinskim samostanom Reichenau na UNESCOvom popisu mjesta svjetske baštine u Europi.

Opatijska katedrala je ujedno i katedrala grada Münstera, a posvećena je Djevici Mariji i Svetom Marku. Druge dvije zaštićene crkve su posvećene Svetom Jurju i Svetom Petru i Pavlu. Od slavnih umjetničkih djela tu se nalaze jedinstveni otonski murali Isusovih čuda u Crkvi sv. Jurja iz 10. stoljeća. Jedna od najstarijih građevina s fasadnim okvirom od drvenih trupaca je opatijska dvokatna kamena zgrada iz 14. stoljeća. U njoj se nalaze neki primjeri iluminiranih rukopisa nekada slavne prepisivačke škole na otoku Reichenau.

Nekada je u opatijskom vlasništvu bilo i selo Reichenau, u pokrajini Tamins kantona Graubünden, po kojemu je optija i dobila ime.

Danas je otok poznat i po svojim slavnim povrtnim farmama i vinogradima. Prirodni rezervat Wollmatinger Ried se nalazi pored otoka u močvarnom dijelu, a služi kao važna postaja mnogim pticama tijekom njihovih godišnjih migracija.

Vanjske poveznice[uredi VE | uredi]

Logotip Zajedničkog poslužitelja
Na Zajedničkom poslužitelju postoje datoteke vezane uz: Reichenau (otok)