Reichenau (otok)

Koordinate: 47°42′N 9°4′E / 47.700°N 9.067°E / 47.700; 9.067
Izvor: Wikipedija
Mapa otoka Reichenau na Bodenskom jezeru.
Samostanski otok Reichenau
Flag of UNESCO.svg Svjetska baštinaUNESCO
Kloster Reichenau Bodensee.jpg
Flag of Germany.svg Njemačka
Godina uvrštenja2000. (24. zasjedanje)
VrstaKulturno dobro
Mjeriloiii, iv, vi
Ugroženost
PoveznicaUNESCO:974
Koordinate47°42′N 9°4′E / 47.700°N 9.067°E / 47.700; 9.067
Reichenau na karti Njemačka
Reichenau
Reichenau
Lokacija Reichenaua u Njemačkoj

Reichenau je najveći otok u Bodenskom jezeru, u njegovom zapadnom dijelu (Untersee), zapadno od najbližeg grada - Konstanza, u njemačkoj saveznoj pokrajini Baden-Württemberg.S kopnom je povezan cestom na nasipu iz 1838. god. Nasip je ipak od kopna odvojen 10 metara širokim i 95 metara dugim kanalom Bruckgraben, koji je premošten niskim mostom ispod kojega mogu prolaziti niske brodice, ali ne i jedrenjaci. Najviša točka na otoku je Hochwart nadmorske visine 438.7 metra ili 43 metra iznad površine jezera.


Cijeli otok pripadao je god. 724. osnovanom benediktinskom samostanu Reichenau. Od 2000. godine nalazi se na UNESCOvom popisu mjesta svjetske baštine u Europi.

Opatijska crkva (Münster) posvećena je Djevici Mariji i Svetom Marku. Druge dvije zaštićene crkve su posvećene Svetom Jurju i Svetom Petru i Pavlu. Od slavnih umjetničkih djela tu se nalaze jedinstveni otonski murali Isusovih čuda u Crkvi sv. Jurja iz 10. stoljeća. U staroj vijećnici (danas muzej) izložene su kopije iluminiranih rukopisa nekada slavne prepisivačke škole na otoku Reichenau.

Nekada su u opatijskom vlasništvu bila imanja u selu Reichenau (danas u općinii Tamins, kanton Graubünden), koje je po opatiji dobilo ime.

Danas je otok poznat i po svojim slavnim povrtnim farmama i vinogradima. Prirodni rezervat Wollmatinger Ried se nalazi pored otoka u močvarnom dijelu, a služi kao važna postaja mnogim pticama tijekom njihovih godišnjih migracija.

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]

Logotip Zajedničkog poslužitelja
Na Zajedničkom poslužitelju postoje datoteke vezane uz: Reichenau (otok)