Remingtonocetus

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje
Remingtonocetus
umjetnički prikaz vrste Remingtonocetus harudiniensis.
umjetnički prikaz vrste Remingtonocetus harudiniensis.
Status zaštite
Status iucn2.3 EX hr.svg

Status zaštite: Izumrli

Raspon fosila Srednji eocen
Sistematika
Carstvo: Animalia
Koljeno: Chordata
Razred: Mammalia
Red: Cetacea
Podred: Archaeoceti
Porodica: Remingtonocetidae
Rod: Remingtonocetus
K. Kumar, A. Sahni 1986.
Vrste
*R. harudiensis (tipična vrsta)
Sahni, Mishra, 1975.
  • R. domandaensis
    Gingerich, Ul-Haq, Khan, Zalmout, 2001.

Remingtonocetus je izumrli rod ranih kitova iz porodice Remingtonocetidae, koji su tijekom eocena ( 48,6 do 37,2 milijuna godina) bili endemični za obalu drevnog oceana Tetis. Dobio je naziv po poznatom prirodoslovcu Remingtonu Kelloggu.

Opis[uredi VE | uredi]

Sahni & Mishra 1975.. osnovali su vrstu Protocetus harudiensis na temelju nepotpunog kostura, tipičnog primjerka pronađenog u plitkom lutecijskom litoralnom muljevitom staništu u formaciji Harudi u Indiji. Kumar & Sahni 1986.. su ga priključili porodici Remingtonocetidae.

Gingerich et al. 2001.. su dali naziv vrsti Remingtonocetus domandaensis na temelju nepotpunog kostura pronađenog u lutecijskom obalnom škriljcu u formaciji Domanda u Pakistanu.

Remingtonocetus je veći i ima širi kljun i dulje pretkutnjake od Andrewsiphiusa. Manji je i ima manje i krupnije pretkutnjake i kutnjake od roda Dalanistes. R. harudiensis se razlikuje od vrste R. domandaensis po morfologiji kutnjaka.[1]

Gingerich et al. 2001.. interpretirali su vrstu R. domandaensis kao stariju i više generaliziranu od R. harudiensis. Na temelju morfoloških analiza zaključili su da zadnji udovi Remingtonocetusa vjerojatno nisu nosili njegovu težinu, te da srasla križna kost ukazuje na ograničenje u kretanju pomoću repa i da prisutnost snažnih kukovnih ekstenzora i bedrenih primicača pokazuje da je Remingtonocetus bio specijaliziran za kretanje kroz vodu nogama, te da je u tome bio prilično učinkovit.[2]

Remingtonocetus je imao četiri funkcionalna i upotrebljiva uda, vitko tijelo kao kod kitova, s dugim repom i tankom, hidrodinamičnom glavom.

Taksonomija[uredi VE | uredi]

Remingtonocetusu su naziv dali Kumar & Sahni 1986.. godine. Tipična vrsta je Protocetus harudiensis. Uhen et al. 2011.. su ga smatrali monofiletičnim. Sepkoski 2002.. su ga priključili taksonu Cetacea. Kumar & Sahni 1986., Gingerich & Russell 1990., Benton 1993., McKenna & Bell 1997., Bajpai & Thewissen 1998., Williams 1998., Thewissen et al. 2001., Gingerich et al. 2001., Geisler & Sanders 2003., McLeod & Barnes 2008. i Uhen et al. 2011. priključili su ga porodici Remingtonocetidae.

Izvori[uredi VE | uredi]

Literatura[uredi VE | uredi]