Prijeđi na sadržaj

Renzo de'Vidovich

Izvor: Wikipedija
Renzo de'Vidovich
Rođenje27. veljače 1934.
Zadar, Hrvatska
Zanimanjeknjiževnik, političar i novinar
NacionalnostTalijan
Portal o životopisima

Renzo de'Vidovich (Zadar, 1934.), talijanski političar i novinar. Po obrazovanju je ekonomist. Živi u Trstu.

Sudjelovao je u sindikalnom radu. Bio je zastupnik Trsta u talijanskome parlamentu, kao pripadnik neofašističkog pokreta Movimento Sociale Italiano - Destra Nazionale.

Pored djelovanja u raznim časopisima, u Trstu je od 1996. pokrenuo te uređuje časopis Il Dalmata, imenom u spomen na istoimeno autonomaško glasilo koje je u 19. i u poč. 20. st. izlazilo u Zadru.

Djeluje u esulskim udrugama u Italiji kao jedan od najistaknutijih članova. U posljednje vrijeme je usredotočen na djelovanje u Hrvatskoj, posebno kroz djelovanje zaklade "Rustia-Traine". God. 2004. osnovao je "Centar za dalmatinska povijesna istraživanja u Splitu" (Centro di Ricerche Culturali Dalmate - Spalato), kojem je i predsjednik, i koji, u suradnji s talijanskom regijom Veneto, ima i izdavačku djelatnost. Pokrenuo je i projekt Europska regija Dalmacija.

Organizirao je putujuću izložbu Artisti Dalmati Italiani Contemporanei, koja je postavljanjem u Hrvatskoj, bez prethodne provjere njene pozadine, u Muzeju hrvatskih arheoloških spomenika u Splitu 2005., izazvala skandal u hrvatskoj javnosti.

U svojim javnim političkim izjavama te kulturološkim tekstovima i komentarima, čudnim, grozničavim i često dvosmislenim te, očito zbog minimuma nužne političke korektnosti, jedva suspregnutim stilom, dosljedno promiče iredentistička stanovišta.

Izvori i vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]