Republičko sveučilište u Urugvaju

Izvor: Wikipedija
Republičko sveučilište u Urugvaju
Universidad de la República
Osnovano18. srpnja 1849.
Tip:javno
Rektor:Roberto Markarian
Studenti:108.886 (2012.)
Mjesto: Montevideo, Urugvaj
Web stranica:universidad.edu.uyArhivirana inačica izvorne stranice od 3. listopada 2019. (Wayback Machine)
Jedna od zgrada sveučilišta u starom dijelu Montevidea.
Inženjerski fakultet.
Medicinski fakultet.

Republičko sveučilište u Urugvaju (špa. Universidad de la República, ponekad UdelaR) javno je sveučilište u Urugvaju. Najvažnije je, najstarije i najveće sveučilište u državi, koje je 2012. godine pohađalo 108.886 studenata. Osnovano je 18. srpnja 1849. u Montevideu, gdje se i nalazi većina odsjeka i zgrada sveučilišta. Trenutni rektor sveučilišta je Dr. Roberto Markarián.

Sveučilište je jedno od 4 nadzorna državna tijela za nadzor provođenja urugvajskih izbora.[1]

Povijest[uredi | uredi kôd]

Proces osnivanja javnog državnog sveučilišta započeo je 11. lipnja 1833., kada je amandman zakona o osnivanju sveučilišta senatora Dámasa Antonia Larrañage izglasan u Senatu. Prema amandmanu zakona bilo je potrebno osnovati sveučilište s 9 osnovnih fakulteta i vlastitim kampusom. Stoga je 1836. godine osnovano vijeće za provedbu mjera za osnivanje sveučilišta i Škola osnovnih studija, koja je sadržavala smjerove: latinski jezik, psihologija, matematika, teologija i pravna filozofija. 27. svibnja 1838. Manuel Oribe, tadašnji kostitucionalni predsjednik Urugvaja, potvrdio je dekret prema kojem je osnovano Više državno sveučilište, koje je sadržavalo onovne smjerove do svečanog otvaranja Republičkog sveučilišta 18. srpnja 1849.

U svrhu decentralizacije Montevidea kao jedinog sveučilišnog grada, Sveučilište je otvorilo nekoliko odsjeka i škola u drugim urugvajskim gradovima. U Saltu se nalazi Regional Norte, odsjek za arhitekturu, pravo i škola za medicinske sestre. Osim ovih, u Saltu se nude i svi ostali smjerovi kao i u Montevideu, ali za njih postoji manje zanimanje studenata. U Riveri se nalazi Casa Universitaria, fakultet za tehničke znanosti, odsjek ekologije te viša škola menadžmenta u trajanju od dvije i pol godine.

Prema agenciji za rangiranje sveučilišta URAP-u (eng. University Ranking by Academic Performance) u 2011. godini, Republičko Sveučilište je najbolje u Urugvaju i 858. po kvaliteti u svijetu.[2]

Fakulteti[uredi | uredi kôd]

Poznati studenti[uredi | uredi kôd]

Izvori[uredi | uredi kôd]

  1. (šp.) Zakon br. 14.101Arhivirana inačica izvorne stranice od 27. srpnja 2011. (Wayback Machine), mrežna mjesta Urugvajskog parlamenta, tiskovni izvornik objavljen 4. siječnja 1973. (šp.)
  2. (engl.) "URAP - University Ranking by Academic Performance" - rang lista sveučilišta za 2011. godinuArhivirana inačica izvorne stranice od 24. srpnja 2012. (Wayback Machine), urapcenter.org, pristupljeno 23. ožujka 2016.

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]

Mrežna sjedišta[uredi | uredi kôd]

Ostali projekti[uredi | uredi kôd]

Zajednički poslužitelj ima još gradiva o temi Republičko sveučilište u Urugvaju