Revizija

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje

Revizija je u najširem smislu postupak ispitivanja točnosti, potpunosti, vjerodostojnosti, zakonitosti i objektivnosti određenih pojava i procesa.

U najužem smislu pod pojmom revizija smatra se ispitivanje realnosti financijskih izvještaja poduzeća, zakonitosti poslovanja poduzeća te ocjena internih računovodstvenih kontrola, a sukladno Međunarodnim revizijskim standardima (MRevS).

Vrste revizija[uredi | uredi kôd]

1) Državna revizija: Obveznici državne revizije su korisnici državnog proračuna. Istu obavljaju državni revizori.

2) Neovisna (eksterna) revizija: Poznata i pod nazivom zakonska. Obveznici su poduzeća u skladu s kriterijima Zakona o reviziji. Obavljaju ju neovisni (eksterni) revizori.

3) Interna revizija: Formira se kao odjel u poduzeću te je sastavni dio poduzeća. Obavljaju ju interni revizori (zaposlenici poduzeća).

Interes za revizijom[uredi | uredi kôd]

Za reviziju je zainteresiran izravno vlasnik poduzeća te se revizija vrši prvenstveno u funkciji zaštite njegovih vlasničkih interesa. Zatim, za reviziju je zainteresirana i država (uz vlasnički interes) zbog otkrivanja nepravilnosti u obračunavanju i ubiranju poreza, doprinosa i ostalih nameta. Nadalje, tu su i vjerovnici, banke i investitori, koji su zainteresirani za praćenje karakteristika svojih potraživanja, odnosno investicija.

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]