Revolverska tokarilica

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje
Revolverska tokarilica.

Revolverska tokarilica služi u serijskoj proizvodnji za kompletnu obradu izratka u jednom zahvatu. Naziv su dobile po osebujnom nosaču alata: revolverskoj glavi. Revolverska glava može prihvatiti veći broja alata, koji u jednom zahvatu izvrše sve potrebne operacije obrade. Pri tome se pojedini rezni alati ili slogovi alata uključuju jedan za drugim u strojnu obradu. Danas se sve više zamjenjuju CNC tokarilicama.

Tokarilica[uredi | uredi kôd]

Vista-xmag.pngPodrobniji članak o temi: Tokarilica

Tokarilica ili tokarski stroj je alatni stroj za strojnu obradu odvajanjem čestica, pomoću kojih se rezanjem obrađuju i izrađuju dijelovi okruglog (rotacijskog) oblika. Tokarenjem se mogu obraditi okrugle plohe s vanjske i unutarnje strane. Osim operacije tokarenja na tokarilicama se mogu vršiti i operacije ljuštenja, istokarivanja, bušenja, izbušivanja, upuštanja, razvrtanja, rezanja vanjskih i unutarnjih navoja, vrtloženja i ljuštenja vanjskih i unutarnjih navoja. Pri uzdužnom, poprečnom i koničnom tokarenju izradak se okreće a oštrica se tokarskog noža posmično kreće pravcem koji je paralelan, okomit ili nagnut prema osi vrtnje izratka. Pri kuglastom tokarenju oštrica tokarskog noža kreće se u posmičnom kretanju po kružnici oko osi koja prolazi središtem kugle. Pri krivuljastom tokarenju oštrica tokarskog noža slijedi u posmičnom kretanju neku krivulju. [1]

Tokarilica se nekoć pokretala ručno, s pomoću vodenoga kola ili parnoga stapnoga stroja, a danas se redovito pogoni elektromotorom. Osnovni dijelovi su joj:

Izvori[uredi | uredi kôd]

  1. "Tehnička enciklopedija" (Alatni strojevi), glavni urednik Hrvoje Požar, Grafički zavod Hrvatske, 1987.
  2. tokarenje, [1] "Hrvatska enciklopedija", Leksikografski zavod Miroslav Krleža, www.enciklopedija.hr, 2019.