Richard Saringer

Izvor: Wikipedija

Richard Saringer (Željezno, 14. studenoga 1967.) je austrijski glumac. Umjetnik je odrastao u očevom gradu Beču, majka mu je Jugoslavenka iz Jabuke prema vlastitoj izjavi u intervjuu.[1][2]Rođen je u glavom gradu najistočnije austrijske savezne države sa stanovništvom autohtonih Austrijanaca hrvatskog porijekla: Gradišćanski Hrvati.

Karijera[uredi | uredi kôd]

Prije završetka diplomskog studija glume na Konzervatoriju u Beču, šegrtovao je za knjižara u društvu emigranta Kurta Mohla, koji se vratio 1946. nakon savezničkog oslobođenja Austrije. Bio je zaposlen na raznim pozornicama kao što su Volkstheater u Beću, Schauspielhaus u Gradcu, Gradsko kazalište u Ulmu, Državno kazalište u Darmstadtu i Gradsko kazalište u Dortmundu.

Nekoliko godina iskusni umjetnik predavao studij dramski uloga na Sveučilištu Folkwang u Essenu, radio je s djecom raznih godišta u osnovnoj školi, mogao se vidjeti i čuti u nekim književnim čitanjima, igrao za njemačko-ruski kulturni klub u dvorcu u Hagenu s vezama za Smolensk, te u uličnom kazalištu Kulturvereinigung u Salzburgu. U Dortmundu bio je suosnivač kazališne grupe austroPott s mjestom izvedbe u U Centru za umjetnost i kreativnost. Kao jedini osnivač laboratorija zvanog Werkstatt @bezdoma© u Beču, temelji se na konceptu umjesto na interpretaciji. Završio je i naukovanje u službi socijalne skrbi Arbeiter-Samariter-Bunda.[3][4][5][6][7] [8][9]

Rad u kazalištima[uredi | uredi kôd]

Izvori[uredi | uredi kôd]

  1. Kazališni časopis Echo br.2, Dortmund 1999.
  2. Mesna zajednica Jabuka, Četvrti svezak: Matične knjige rođenih, berbe 1925. do 1946. godine.
  3. Umro je izdavač Kurt Mohl, Tiskovna služba Grada Beča.
  4. Njemačka kazališna enciklopedija online, Nakladnik knjige De Gruyter: austroPott biografija Richard Saringer, arhivirao NRW portal kultura.
  5. Theadok: Odabrane kazališne predstaveArhivirana inačica izvorne stranice od 11. prosinca 2021. (Wayback Machine), Institut für Theater, Film- und Medienwissenschaft Wien, Institut za kazališne, filmske i medijske studije Sveučilišta u Beču.
  6. FernUni Hagen: Joseph Roth, Legenda o svetom pijancu.
  7. WAZ: R. Saringer inspirira u Vrsta čitanja LesArt.
  8. FernUni Hagen: Primo Levi, Krist se zaustavio u Eboliju.
  9. Službena stranica.
  10. 1993. godina, Fakultet humanističkih znanosti Sveučilišta u Oslu.
  11. Egotrip iz 1998. godine.
  12. Što sam vidio od jeftinih sjedala u 2019. godine.
  13. 2021. godina.
Nedovršeni članak Richard Saringer koji govori o osobi treba dopuniti. Dopunite ga prema pravilima Wikipedije.