Richie Rich

Izvor: Wikipedija
Richie Rich
Naslov izvornika
Richie Rich
RedateljDonald Petrie
ProducentJoel Silver, John Davis
ScenaristTom S. Parker, Jim Jennewein
Glavne ulogeMacaulay Culkin, John Larroquette, J. Hyde
GlazbaAlan Silvestri
SnimateljDon Burgess
StudioSilver Pictures, Davis Entertainment, The Harvey Entertainment Company
DistributerWarner Bros Family Entertainment
Godina izdanja1994.
Trajanje96 minuta
DržavaSAD
Jezikengleski
Proračun40 mil. dolara
Profil na IMDb-u
Portal o filmu

Richie Rich je američka komedija iz 1994.[1] Priča se vrti oko glavnog lika Richiea, a njega kao glavni glumac igra dječak Macaulay Culkin, javnosti poznat po ulogama u filmu Sam u kući i Sam u kući 2.

Radnja[uredi | uredi kôd]

Richard "Richie" Rich Jr. je najbogatiji dječak na svijetu. Njegov otac je milijarder i filantrop, Richard Rich st., a majka mu je Regina Rich. Njegov najbolji prijatelj je odani batler Herbert Cadbury, dok baš i nema prijatelja svojih godina. Kada ode na proslavu ponovnog otvorenja tvrtke "United Tool" vidi djecu kako igraju bejzbol. Međutim, njegov 'zaštitnik' Ferguson ga spriječi i oštro ga povuče, a Cadbury ga ukori govoreći "da će njemu trebati zaštita ako bude tako grub".

Richard ima i posebni tatalink koji može u 10 sekundi naći njegovog tatu gdje god da je. To je izumio genijalni znanstvenik, profesor Veleum, koji je izumio mnoge napredne stvari kao superjako ljepilo i robote. Jedan od vođa 'Rich Industries', opaki Laurence van Dough, želi preuzeti ogromno bogatstvo obitelji Rich pa kuje opasne planove uz pomoć Fergusona.

Obitelj Rich se sprema ići u Englesku u posjet kraljici. Cadbury predlaže Regini da Richie ostane kući u Chicagu, da se zabavi s prijateljima i odmori. Oni pristanu. Richie se sprijatelji sa skupinom od 5-6 djece i pokaže im svakakva čudesa (McDonalds, vlak smrti...). Vođa grupe je Gloria Pazinski. Glorijina majka Dianne i batler Cadbury se zbližavaju, makar Dianne smeta što je Cadbury zove madame.

Tijekom putovanja za Englesku Richard odlazi na wc i upotrijebi Veleumov izum koji otkriva u čemu se što nalazi ili od čega je građeno. Richard otkrije da je u misterioznom paketu bomba od trinitrotoluola i baci je kroz prozor nekoliko sekundi prije eksplozije. Međutim, bomba uništi dio aviona, pa Billion Dolar One padne u Atlantski ocean. Richard i Regina prežive i putuju na čamcu, no svi misle da su mrtvi. Zli Laurence van Dough stoga preuzme vodstvo nad korporacijom Rich i uvodi svoj režim. On želi zatvoriti United Tools, gdje rade mnogi ljudi, što naljuti Richieja koji želi pružiti otpor. Skrbnik Cadbury daje Richieju sva prava i on, kao jedini živući nasljednik obitelji Rich, preuzima poslovno carstvo.

Pošto je Laurenceu jako ograničena moć, on se želi dokopati mjesta vođe pa se želi riješiti batlera Cadburyja, koji je i 'zakuhao sve ovo'. Policija privede Cadburya pod sumnjom da je ubio Richarda i Reginu. Laurence je u njegovu sobu podmetnuo neke planove za bombu, a sumnja se da je ubojstvo počinila grupa zločinaca. Laurence planira ubiti Cadburya u zatvoru, ali tako da sve izgleda kao samoubojstvo. Richie posjeti Cadburya i da mu poseban Veleumov izum koji uzrokuje hrđanje i raspad željeza. Cadbury uništi rešetke i bježi iz zatvora, spašavajući se u zadnji čas. Njih dvojica odu u Glorijinu kuću. Cadbury i Dianne opet razgovaraju, a Richie koristi Glorijin kompjuter da se dočepa Tatalinka. Nažalost, Laurenceovi ljudi isključe Tatalink.

Laurence sazna za Cadburyjev bijeg. On i Ferguson napadnu profesora Veleuma. Žele da otvori trezor obitelji Rich gdje se skriva ogromno bogatstvo. Veleum mu kaže da je trezor zaštićen i da u njega mogu ući samo Richard ili Regina tako da kažu posebnu šifru. Laurence je nezadovoljan. Ferguson je isključio modem za Tatalink, a zatim obavijesti Laurencea da su Richard i Regina preživjeli.

Djeca, Dianne i Cadbury isplaniraju povratak u vilu Rich. Oni ometu stražare i Richie se ušulja u vilu. Otkrije da je njegov otac u vili. Laurence je oteo Richarda i Reginu te ih je vezao za krevet. Želi se dočepati obiteljskog trezora. On i Ferguson utrpaju djecu u kavez. Veleum postavi zamku pomoću ljepila i Laurence se zaljepi, a Ferguson je izbjegne; Veleum kontrolira robopčelu koja se zabije u Fergusona. Ferguson svojim tijelom pritisne gumb za oslobođenje - djeca su slobodna.

Tada Laurence i bračni par Rich odu do planine Mount Rich, s kipovima Regine, Richarda i Richieja. Tamo je skriven trezor. Međutim, Laurence otkrije da su tamo samo bezvrijedne stare stvari, kao klaviri, šalice, ormari i sl. Želi novac ili zlato. Richard govori da su novci u dionicama i kućama, te da ga nema baš mnogo. Šokirani Laurence ih odluči ubiti i sprema se pucati u njih, no dođe Richie. Laurence ga nacilja pištoljem i puca. Metak pogodi Richieja, ali mu ne naudi - jer nosi Veleumovo odijelo koje metak ne može probiti. Richovi se pokušaju spasiti kada bivaju napadnuti od strane Fergusona. Cadbury iskoristi laser da razoruža Fergusona i u zadnji tren napadne Laurencea. Richard odluči otpustiti Laurencea i udari ga.

Na kraju filma Richie igra bejzbol s prijateljima. Laurence i Ferguson rade u vrtu, nisu u zatvoru nego na dobrotvornom radu. Richard i Regina komentiraju kako je Richie sada doista najbogatiji dječak na svijetu, jer ima jednu od rijetkih stvari koje novac ne može kupiti: prijatelje.

Glumci[uredi | uredi kôd]

Richie Rich = Macaulay Culkin

Laurence van Dough = John Larroquette

Herbert A.R. Cadbury = Jonathan Hyde

Richard Rich = Edward Herrmann

Regina Rich = Christine Ebersole

Profesor Veleum (Keenbean) = Mike McShane

Ferguson = Chelcie Ross

Gloria Pazinski = Stephi Lineburg

Dianne Pazinski = Mariangela Pino

Omar = Joel Robinson

Pee Wee = Jonathan Hilario

Učitelj ekonomije = Ben Stein

Mali Richie = Rory Culkin

Reggie Jackson i Claudia Schiffer glume sami sebe.

To je glavna postava. Postoje i neki sporedni likovi, ali ne s dovoljno važnom ulogom (tv voditelj, policajac...) [2]

Napomena[uredi | uredi kôd]

Omar i Pee Wee su Richiejevi prijatelji koji se druže s njim i Glorijom. Omar je vrlo ljubazan.

Zanimljivosti[uredi | uredi kôd]

Film je zaradio 38 mil. dolara (proračun 40 milijuna).

Postoji i nastavak filma snimljen 1998.

Poveznice[uredi | uredi kôd]

Richie Rich (lik)

Obitelj Rich

Richie Rich 2

Izvori[uredi | uredi kôd]