Riječke ljetne noći

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje
Zastave Riječkih ljetnih noći na Korzu

Riječke ljetne noći je ljetni glazbeno scenski festival koji se održava u Rijeci. Program je vrlo bogat, u rasponu od klasične drame i praizvedbe novih dramskih tekstova do nastupa uličnih kazališta, od koncerata klasične glazbe do nastupa poznatih izvođača hrvatske estrade.

Namjera je u poznatim ili nepoznatim prostorima Rijeke stvarati ambijentalni teatar. Za vrijeme festivala riječki trgovi i terase pretvaraju se u pozornice na otvorenom, a u namjeri da se propita suodnos industrijske arhitekture i kazališta, dio programa odvija se i u napuštenim tvorničkim halama.


Festival je prvi put održan 2004. godine.

Riječke ljetne noći 2010.[uredi VE | uredi]

Na 7. riječkim ljetnim noćima koje se održavaju od 29. lipnja do 24. srpnja pod motom "Odaberi svoju zvijezdu" izvest će se 30 kazališnih, glazbenih, literarnih i filmskih programa na 12 mjesta u gradu.

Posjetiteljima će se u 26 dana ponuditi raznovrstan kulturno-umjetnički program u sklopu kojega će, među ostalim, biti izvedena premijera drame "Cirkus destetika" Daniila Harmsa u režiji Aleksandra Popovskog, veristička opera "Cavalleria rusticana" Pietra Mascagnija i komedija Talijanske drame "Tutto sulle donne".

Izvest će se i dvije reprizne predstave - "Mirisi, zlato i tamjan" te "Lukrecija o'bimo rekli požeruh", a gost festivala su "Prekidi" Kazališta "Planet Art" iz Zagreba.

Koncerti na otvorenom ugošćuju violiniste Stefana Milenkovicha i Marca Grazianija, gitarista Edina Karamazova, violončeliste Stjepana Hausera i Petra Kovačića te jazz-glazbenika Darka Jurkovića.

Među popratnim programima održat će se "Pisci pod zvijezdama" i "Film pod zvijezdama". [1]

Galerija slika s otvorenja 2009. godine[uredi VE | uredi]

Izvori[uredi VE | uredi]

Vanjske poveznice[uredi VE | uredi]

Riječke ljetne noći - Službena stranica

Zastava Grad Rijeka.jpeg Napomena: Ovaj tekst ili jedan njegov dio preuzet je s mrežnih stranica Grada Rijeke ili Moja Rijeka. Vidi Dopusnicu Grada Rijeke za Wikipediju na hrvatskome jeziku.