Eden (Medway)

Izvor: Wikipedija
(Preusmjereno s Rijeka Eden, Kent)
Eden
Ušće rijeke Eden, gdje se spaja s rijekom Medway u Penshurstu, Kent
Položaj
Države Ujedinjeno Kraljevstvo
NaseljaOxted, Edenbridge, Penshurst
Fizikalne osobine
Duljina42,47 km
Površina porječja117,76 km2
Istjek 
 • Prosječni2,197 m3
Tok rijeke
IzvorTitsey, Surrey
Ušćeulijeva se u rijeku Medway
Slijevsjevernomorski
Ulijeva se uSjeverno more
Pritocilijeve: Gibbs Brook, Eden Brook;
desne: Kent Brook

Rijeka Eden (engleski: ˈiːdn̩)[1] pritoka je rijeke Medway u Kentu na jugoistoku Engleske. Izvire u podnožju padine North Downs blizu Titseyja u Surreyu. Od izvora ide prema jugu kroz Oxted prije nego što skrene prema istoku da bi ušla u Kent. Nakon svoga toka kroz Edenbridge, protječe pored dvorca Hever, Eden se ulijeva u rijeku Medway[2] u Penshurstu.[3]

Etimologija toponima[uredi | uredi kôd]

Rijeka 'Eden' je dobila ime po Edenbridgeu, od staroengleskog Eadhelms brycg (doslovno "Eadhelmov most") gdje je Eadhelm[4] ime srednjovjekovne plemićke obitelji, a brycg staroengleski naziv za most (bridge).

Kvalitet vode[uredi | uredi kôd]

Sliv rijeke Eden uglavnom je ruralni i poljoprivredni. Velik dio mliječne industrije, koji je prevladavao u ovom području, znatno se smanjio i zamijenjen je mješavinom poljoprivrede i stočarstva.

Mjesto na kojem se uzimaju uzorci za mjerenje kakvoće vode nalazi se istočno od Penshursta u ravnoj dolini okruženoj poljoprivrednim zemljištem koje nije šumovito. Iako u tom području nema industrije kvaliteta vode rijeke Eden uglavnom je loša zbog priljeva pročišćenih otpadnih voda iz dva prečistača koji opslužuju Edenbridge i Oxted. Pored tih pročistača, postoje i drugi znatno manji privatni zahvati na pročišćavanju otpadnih voda u cijelom slivu. Rijeka i njezini pritoci podržavaju grubo[5] ribarstvo.

Vodenice[uredi | uredi kôd]

Cijelim tokom rijeke Eden izgrađen je veliki broj vodenica koje su kroz povijest služile lokalnom stanovništvu za mljevenje žitarica, ali neke su bile izgrađene za preradu sukna uporabom stupa.[6][7]

Galerija[uredi | uredi kôd]

Izvori[uredi | uredi kôd]

  1. Rijeka Eden [Rijeka Eden]. deims.org/ (engleski). Pristupljeno 9. siječnja 2021.
  2. Rijeka Medway [Rijeka Medway]. britannica.com/ (engleski). Inačica izvorne stranice arhivirana 25. siječnja 2021. Pristupljeno 9. siječnja 2021.
  3. Penshurst [Penshurst]. penshurst-online.co.uk/ (engleski). Inačica izvorne stranice arhivirana 25. svibnja 2021. Pristupljeno 9. siječnja 2021.
  4. Obitelj Eadhelm [Obitelj Eadhelm]. houseofnames.com/ (engleski). Pristupljeno 9. siječnja 2021.
  5. U Ujedinjenom Kraljevstvu i Irskoj, grubi ribolov odnosi se na ribolov na slatkovodnu ribu koja se tradicionalno smatra nepoželjnom kao hrana, tj. koja ne pripada obitelji salmona.
  6. Uređaj za preradbu sukna i pravljenje pusta, smješten na tekućim vodama u posebnoj kućici ili uz vodenicu.
  7. Stupe (uređaj) [Stupe (uređaj)]. enciklopedija.hr/ (engleski). Pristupljeno 9. siječnja 2021.
  8. Coltsford vodenica [Coltsford vodenica]. coltsfordmill-weddings.co.uk/ (engleski). Pristupljeno 9. siječnja 2021.
  9. Haxted vodenica [Haxted vodenica]. exploringsurreyspast.org.uk/ (engleski). Pristupljeno 9. siječnja 2021.
  10. Honours vodenica [Honours vodenica]. britevents.com/ (engleski). Pristupljeno 9. siječnja 2021.
  11. Chiddingstone vodenica [Chiddingstone vodenica]. roughwood.net/ (engleski). Inačica izvorne stranice arhivirana 12. studenoga 2020. Pristupljeno 9. siječnja 2021.