Riznica splitske katedrale

Izvor: Wikipedija
Riznica splitske katedrale
Osnovan 1937.
Lokacija Kraj sv. Duje 3
Split, Hrvatska
Ravnatelj don Tomislav Ćubelić

Riznica splitske katedrale, jedna od najvrednijih crkvenih zbirki u Hrvatskoj, u kojoj se čuvaju vrijedni izlošci iz razdoblja od 8. do 20. stoljeća. Među vrijednim predmetima izdvaja se crkveno ruho i posuđe, rukopisne knjige i brojni relikvijari mučenika i svetaca.

Jedan od najvrednijih predmeta je Splitski evanđelistar iz prijelaza sa 7. na 8. stoljeće, ponekima stoljeće ranije,[1] najstariji iluminirani rukopis pisan na pergameni sačuvan na tlu Hrvatske.[2] Vrijednu rukopisnu građu čine i Splitski sakramentar pisan karolinškim pismom polovice 13. stoljeća,[3] kao i vjerojatno originalni rukopis Historie Salonitane Tome Arhiđakona (o.1200. – 1268.), Origenovo djelo "Super Exodum", s iluminiranim inicijalima s kraja 12. stoljeća, iluminirani rimski misal i evanđelistar iz 12. – 13. stoljeća, uvezan u srebrne korice, i nekoliko antifonara s kasnogotičkim minijaturama.[2]

Među predmetima od srebra valja spomenuti Bogorodicu s Djetetom i 11 apostola s početka 14. stoljeća, koji su nekada zajedno činili palu oltara sv. Dujma u katedrali.

Od slika u riznici ističu se tri slike "Bogorodice s Djetetom", sve na drvenim pločama te dvije Madone iz splitskih crkava Gospe od Zvonika i sv. Stjepana pod borovima iz 13. stoljeća, sa zanimljivim spojem romaničkih i bizantskih obilježja.[4]

U riznici se čuvaju i brojni relikvijari, od kojih je potrebno istaknuti relikvijar sv. Ivana iz 12. stoljeća, i nekoliko predromaničkih, romaničkih i gotičkih raspela te veoma vrijedni gotički kaleži.

Bilješke[uredi | uredi kôd]

  1. index.hr Prvi reprint najstarije sačuvane knjige u Hrvatskoj - Splitskoga evanđelistara, objavljeno 3. svibnja 2004., pristupljeno 16. studenoga 2019.
  2. a b Riznica splitske katedrale - Crkvene zbirke
  3. Predstavljen dio bogatoga fundusa riznice splitske Katedrale - Hrvatski fokus. Inačica izvorne stranice arhivirana 2. travnja 2015. Pristupljeno 4. ožujka 2015. journal zahtijeva |journal= (pomoć)
  4. "Iz riznice splitske katedrale" - HRT. Inačica izvorne stranice arhivirana 2. travnja 2015. Pristupljeno 4. ožujka 2015. journal zahtijeva |journal= (pomoć)

Literatura[uredi | uredi kôd]

  • Deša Diana, Nada Gogala, Sofija Matijević, Riznica splitske katedrale, Izdanje Muzeja grada Splita, sv. 19, katalog zbirki I, Split, 1972.

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]

Nedovršeni članak Riznica splitske katedrale koji govori o kulturi treba dopuniti. Dopunite ga prema pravilima Wikipedije.
Nedovršeni članak Riznica splitske katedrale koji govori o religiji treba dopuniti. Dopunite ga prema pravilima Wikipedije.