Roko Glasnović

Izvor: Wikipedija
Monsinjor
Roko Glasnović
biskup dubrovački
Coat of arms of Roko Glasnović.svg
VJERA NADA LJUBAV
Rođen 2. srpnja 1978.
Šibenik
Zaređen za svećenika 2. srpnja 2005.
Zaređen za biskupa 22. siječnja 2022.[1]
Portal: Kršćanstvo
Portal o životopisima

Roko Glasnović (Šibenik, 2. srpnja 1978.), prelat Katoličke Crkve i trenutačni biskup dubrovački.

Životopis[uredi | uredi kôd]

Mladost i školovanje[uredi | uredi kôd]

Rođen je u Šibeniku. Osnovnu školu pohađao je u Janjevu na Kosovu i u Šibeniku. Završio je srednju Tehničku školu u Šibeniku. Od 1999. do 2005. studirao je teologiju na Katoličkom bogoslovnom fakultetu u Splitu, a od 2005. do 2008. pastoralnu teologiju na Papinskom lateranskom sveučilištu u Rimu.

Svećeništvo[uredi | uredi kôd]

Za svećenika Šibenske biskupije zaređen je 2. srpnja 2005. godine. Bio je župnik u župi Pohođenja BDM Njivice, povjerenik za pastoral braka i obitelji Šibenska biskupija, osobni tajnik biskupa Ante Ivasa i Tomislava Rogića, upravitelj župe sv. Margarite u Jadrtovcu, župe sv. Petra na Kapriju i župe Uznesenja BDM na Žirju, ekonom Šibenska biskupija, ravnatelj Katoličkog školskog centra i predstojnik Biskupijskog ureda za škole.

Biskupstvo[uredi | uredi kôd]

Dana 30. studenoga 2021., Apostolska nuncijatura u RH, objavila je da ga je papa Franjo imenovao dubrovačkim biskupom.[2] U subotu, 22. siječnja 2022., u dubrovačkoj je katedrali zaređen za dubrovačkoga biskupa. Glavni zareditelj bio je msgr. Petar Palić, biskup mostarsko-duvanjski i trajni apostolski upravitelj trebinjsko-mrkanski, a suzareditelji msgr. Mate Uzinić, nadbiskup koadjutor riječki i dotadašnji apostolski administrator Dubrovačke biskupije i msgr. Tomislav Rogić, biskup šibenski. Prezbiteri pratitelji bili su njegov brat Don Franjo Glasnović, župnik župe Našašća sv. Križa u Vodicama i dekan Vodičko-Kninskog dekanata u Šibenskoj biskupiji te don Hrvoje Katušić, generalni vikar Dubrovačke biskupije.

Izvori[uredi | uredi kôd]

  1. Hrvatska izvještajna novinska agencija (Hina). 22. siječnja 2022. Zaređen novi dubrovački biskup mons. Roko Glasnović: 'Srcem i dušom sam vam na raspolaganju'. Jutarnji list. Pristupljeno 23. siječnja 2022.
  2. HRT / Vijesti: Novi dubrovački biskup don Roko Glasnović (objavljeno 30. studenoga 2021.), pristupljeno 1. prosinca 2021.


Titule u Katoličkoj Crkvi
prethodnik
Mate Uzinić
Dubrovački biskup
2021.–...
nasljednik