Royal Palm Beach

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje
Royal Palm Beach na karti

Royal Palm Beach, gradić u južnoj Floridi u okrugu Palm Beach, oko 15 milja (24 kilometra) u zaleđu oceana. Prostire se na 10.1 četvornu milju (26.1 km²) od čega na vodene površine (brojna jezerca) otpada 0.2 četvorne milje (0.5 km).

Demografija[uredi VE | uredi]

Prema popisu iz 2000 godine broj stanovnika iznosio je 21.523, od toga 78.15% bijelci (unutar kojih su ne-hispanski bijelci većina od 69.4%), ostalo su Afroamerikanci 14.21%, Seminole Indijanci 0.28%, a ima i nešto Tagala. Među hispanskim stanovništvom najviše je Kubanaca i Jamajkanaca.

Povijest[uredi VE | uredi]

Royal Swamp Beach nastao je sredinom 20. stoljeća na nenastanjenom močvarnom području koje je nekada bilo lovačko područje Seminola, a za njegov nastanak zaslužan je poznarti magnat Samuel Nathan Friedland, židovski useljenik iz Rusije koji je karijeru započeo u Philadelphiji kao mesar, a preminuo je 1985. u 88.-oj godini života[1]. Friedland je kupio 65.000 hektara zemljišta (260 km²), za oko 1,25 milijuna dolara na kojem je nastao današnji Royal Palm Beach.

Parkovi[uredi VE | uredi]

Royal Palm Beach je grad zelenila, a od njegovih parkova najpoznatiji je Seminole Palms Park, sa vlastitim parkiralištem, višenamjenskim igralištima, igralištem za bejzbol, tri dječja igrališta po dobnim granicama, vodenim parkom, igralištem za softball, i područjem i paviljonom za piknik. prostire se na 70.14 akera (283 846.509 m²)[2]

Policija[uredi VE | uredi]

Royal Palm Beach pripada policijskoj upravi šerifovog okruženog ureda iz Palm Beacha (Palm Beach County Sheriff's Office), na čijem je čelu danas šerif Ric Bradshaw[3]

Jedan od najpoznatijih kriminalističkih slučajeva dogodili su se 1993 i 1995 godine kada je mlada majka Clover Boykin iz Counterpoint Estatesa zadavila dvije bebe (jedna je bila njezina), a po riječima njene odvjetnice Alysoun B. Powell posljedica je roditeljskog zanemarivanja i maltretiranja. C. Boykin dobila je doživotni zatvor u odgpjnoj ustanovi Homestead Correctional Institution uz mogući uvjetni otput nakon 25 godina odslužene kazne.

Novine[uredi VE | uredi]

The Palm Beach Post su glavne dnevne novine za cijeli okrug Palm Beach.

Izvori[uredi VE | uredi]