Rudolf von Brudermann

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje
Rudolf von Brudermann
Armee-Inspektor GdK Rudolf Ritter von Brudermann 1914 C. Pietzner.png
Opći životopisni podatci
Datum rođenja 9. siječnja 1851.
Mjesto rođenja Đunđuš, Austrijsko carstvo
Datum smrti 21. siječnja 1941.
Mjesto smrti Kaltenleutgeben, Njemačka
Puno ime Rudolf Nikolaus Ritter
von Brudermann
Supruga Marie Albine Jürgens
Titule vitez
Opis vojnoga službovanja
Godine u službi 1869.1914.
Čin General konjice
Ratovi Prvi svjetski rat
Važnije bitke Bitka na Gnjiloj Lipi
Vojska Flag of Austria-Hungary 1869-1918.svg Austro-Ugarska
Rod vojske kopnena
Zapovijedao 3. armija

Rudolf Nikolaus Ritter von Brudermann (Đunđuš, 9. siječnja 1851. - Kaltenleutgeben, 21. siječnja 1941.) je bio austrougarski general i vojni zapovjednik. Tijekom Prvog svjetskog rata zapovijedao je 3. armijom na Istočnom bojištu.

Vojna karijera[uredi | uredi kôd]

Rudolf von Brudermann rođen je 9. siječnja 1851. u Đunđušu u vojničkoj obitelji. Sin je Rudolfa Brudermanna starijeg, inače istaknutog austrijskog generala i Gisele von Babarczy. I dva Rudolfova brata, Anton i Adolf, odabrali su vojni poziv, te su bili istaknuti austrougarski zapovjednici u Prvom svjetskom ratu.

Vojnu naobrazbu Brudermann je započeo u Kadetskoj školi u Heinbergu. Od 1865. počinje pohađati Terezijansku vojnu akademiju u Bečkom Novom Mjestu koju završava 1869. godine. Nakon toga služi u raznim vojnim jedinicama, te od 1874. pri Glavnom stožeru. Od 1880. služi kao vojni instruktor u kadetskoj školi u Mährisch-Weisskirchenu, dok 1884. služi u 14. dragonskoj pukovniji u kojoj 1891. postaje zapovjednikom. Godine 1897. postaje zapovjednikom 15. konjičke brigade, dok 1900. dobiva zapovjedništvo nad 7. konjičkom divizijom smještenom u Krakau kada je unaprijeđen i u general bojnika. U svibnju 1901. promaknut je u podmaršala, dok u ožujku 1904. služi u kao pomoćnik glavnog inspektora konjice nadvojvode Otta da bi nakon njegovog umirovljenja 1906. postao glavnim inspektorom konjičkih snaga. U svibnju 1907. promaknut je u čin generala konjice, dok 1912. postaje Glavnim inspektorom austrougarske vojske na kojem mjestu dočekuje i početak Prvog svjetskog rata.

Prvi svjetski rat[uredi | uredi kôd]

Na početku Prvog svjetskog rata Brudermann postaje zapovjednikom 3. armije koja je držala položaje u Galiciji na Istočnom bojištu. Prema austrougarskom ratnom planu 3. armija je trebala držati obrambene položaje, dok su 1. i 4. armija trebale djelovati ofenzivno. Na dijelu fronta koji je držala 3. armija nisu se očekivale jače ruske snage tako da kada je Brudermann dobio informaciju da su ruske snage prešle granicu, držao je da se radi o manjem broju ruskih jedinica, te ih je odlučio napasti. U stvarnosti na Brudermannovu dijelu bojišta napredovale su dvije ruske armije tako da su Brudermanova tri korpusa napala osam ruskih. U Bitci na Gnjiloj Lipi Brudermann je pretrpio težak poraz, te je prisiljen na povlačenje.

Zbog navedenog neuspjeha Brudermann je 4. rujna 1914. smijenjen sa mjesta zapovjednika 3. armije, te ga je na tom mjestu zamijenio Svetozar Borojević, dotadašnji zapovjednik VI. korpusa. Ubrzo nakon smjene Brudermann je na vlastiti zahtjev 24. studenog 1914. umirovljen.

Poslije rata[uredi | uredi kôd]

Nakon završetka rata Brudermann je bio vrlo aktivan među veteranskim udrugama. Godine 1936. postao je predsjednikom Udruge Stari Neustadt koja je okupljala veterane rata koji su završili Terezijansku vojnu akademiju u Bečkom Novom Mjestu.

Rudolf von Brudermann preminuo je 21. siječnja 1941. godine u 90. godini života u Kaltenleutgebenu. Od 1878. bio je oženjen sa Mariom Albinom Jürgens sa kojom nije imao djece.

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]

Logotip Zajedničkog poslužitelja
Na Zajedničkom poslužitelju postoje datoteke vezane uz: Rudolf von Brudermann

(eng.) Rudolf von Brudermann na stranici Austro-Hungarian-Army.co.uk
(eng.) Rudolf von Brudermann na stranici Field commanders of Austria-Hungary
(njem.) Rudolf von Brudermann na stranici Weltkriege.at