Ruhr (rijeka)

Ova je stranica stvorena ili dopunjena u okviru WikiProjekta Europa. Kliknite ovdje za više informacija.
Izvor: Wikipedija

Ruhr
Rijeka Ruhr u blizini Kettwiga.
Položaj
DržaveNjemačka
NaseljaMeschede, Arnsberg, Wickede, Fröndenberg, Holzwickede, Iserlohn, Schwerte, Hagen, Dortmund, Herdecke, Wetter, Witten, Bochum, Hattingen, Essen, Mülheim, Duisburg.
Fizikalne osobine
Duljina870 km
Površina porječja4.485 km2
Istjek 
 • Prosječni79 m3
Tok rijeke
IzvorKahler Asten
 • Nad. vis.670 m
 • Koord.51°12'49"N, 8°33'30"EUredite na Wikipodatcima
UšćeDuisburg
 • Koord.51°27'3"N, 6°43'23"EUredite na Wikipodatcima
Ulijeva se uRajna
Zemljovid

Ruhr je rijeka u zapadnoj Njemačkoj (Sjeverna Rajna-Vestfalija), desni pritok Rajne.

Opis i povijest[uredi | uredi kôd]

Dolina Ruhr blizu Bochuma tijekom poplave

Izvor Ruhra nalazi se u blizini grada Winterberg u planinskoj regiji Sauerland, na nadmorskoj visini od približno 670 metara. Ulijeva se u donju Rajnu na samo 17 metara nadmorske visine na području općine Duisburg. Ukupna mu je duljina 219 km, a prosječni protok 79 m3/s u Mülheimu na samom ušću. Takav je protok, primjerice, usporediv s rijekom Ems u sjevernoj Njemačkoj ili rijekom Temzom u Ujedinjenom Kraljevstvu.

Rijeka Ruhr protječe najprije kroz gradove Meschede, Arnsberg, Wickede, Fröndenberg, Holzwickede, Iserlohn i Schwerte. Svojim tokom zatim omeđuje južnu granicu Ruhrskog područja, protječući kroz Hagen, Dortmund, Herdecke, Wetter, Witten, Bochum, Hattingen, Essen, Mülheim i Duisburg.

Ruhr je bio glavno njemačko industrijsko područje od početka do sredine 20. stoljeća u kojem se nalazila većina pogona za proizvodnju željeza i čelika, tvornica i ugljenokopa. Francuska okupacija Ruhra od 1923. do 1924., zbog nemogućnosti Weimarske republike da nastavi plaćati odštetu iz Prvog svjetskog rata, izazvala je pasivni otpor, zbog čega je proizvodnja u tvornicama stala, što je za posljedicu imalo pogoršanje njemačke krize hiperinflacije.

Tijekom Drugog svjetskog rata dvije brane na Ruhru, brana Möhne i brana Sorpe bile su ciljevi operacije Chastise, u kojoj su razvijene posebne "odskočne bombe" za uništenje brana, u nadi da će ozbiljno oštetiti na tamošnju njemačku industriju.

Zemljovid porječja Ruhra

Jezera[uredi | uredi kôd]

Na rijeci postoji pet ruhrskih vodenih rezervoara, koji se između ostalog koriste za sportske aktivnosti na vodi i razonodu.

  • Hengsteysee između Dortmunda i Hagena, površina: 1,36 km² visina nasipa 4,5 m.
  • Harkortsee između Herdeckea i Wettera; površina: 1,37 km², visina nasipa 7,8 m.
  • Kemnader See između Wittena i Bochuma; površina: 1,25 km², visina nasipa 2 m.
  • Baldeneysee u Essen-Werdenu; površina: 2,64 km², visina nasipa 8,5 m.
  • Kettwigersee u Essen-Kettwig; površina: 0,55 km², visina nasipa 6m.

Pritoci[uredi | uredi kôd]

Glavni pritoci Ruhra su (od izvora do ušća):

Lijevi pritoci: Berkelbach, Voßmecke, Neger, Elpe, Valme, Nierbach, Henne, Kelbke, Wenne, Mühlenbach, Rohr, Bachumer Bach, Haßbach, Scheebach, Wimberbach, Hönne, Abbabach, Baarbach, Elsebach, Wannebach (Ergste), Lenne, Volme, Sprockhöveler Bach, Deilbach, Oefter Bach, Rinderbach

Desni pritoci: Hillebach, Gierskoppbach, Gebke (Meschede), Kleine Gebke, Gebke (Wennemen), Wanne, Möhne, Wannebach (Westhofen), Borbach, Wannenbach, Hörsterholzer Bach, Knöselsbach, Rumbach

Vidi još[uredi | uredi kôd]