Rutherford John Gettens

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje
Translation arrow.svg
Ovaj članak ili dio članka, djelomično ili uopće nije preveden s engleskog jezika.
Slobodno pomozite u prijevodu vodeći računa o stilu i pravopisu. Izvornik se možda nalazi na popisu drugih jezika.

Rutherford John Gettens (Mooers, 17. siječnja 1900. - 17. lipnja 1974.), američki kemičar te jedan od začetnika znanosti o konzervaciji kulturne baštine.

Životopis[uredi VE | uredi]

Rutherford John Gettens odrastao je u Mooersu u New Yorku. Zvanje prvostupnika znanosti stekao je na sveučilištu Middlebury 1923. godine. Po diplomi podučavao je kemiju na sveučilištu u Colbyju. Zvanje Magistra znanosti stekao je na Harvardovom sveučilištu 1929.

Godine 1928., Gettens počinje raditi u "Fogg Art Museumu" sveučilišta u Harvardu, a 1949., postaje voditelj "Museum Technical Research" odjela. Godine 1951., Gettens utemeljuje Tehnički laboratorij pri "Freer Gallery of Art" u Washingtonu. Laboratorij je bio zamišljen ne samo kao mjesto istraživanja, već i mjesto gdje se radilo i na neposrednoj konzervaciji umjetnina. Godine 1961., postaje voditelj laboratorija, i na tom mjestu ostaje do umirovljenja 1968., dok je sve do smrti radio kao istraživački konzultant.

Gettens je jedan od utemeljitelja "Međunarodnog instituta za konzervaciju povijesnih i umjetničkih djela", godine 1948. Kasnije je bio i član vijeća te dopredsjednik, te predsjednik od 1968. do 1971. Bio je i koordinator radnih grupa pri "Međunarodnom vijeću muzeja" ,te član savjetnik "Conservation Center of the Institute of Fine Arts" pri sveučilištu New York, kao i član znanstvenog savjetodavnog vijeća Winterthur muzeja.

Intenzivno je pisao radove vezane uz konzerviranje restauriranje i istraživanje umjetnina, a najznačajniji su "The Freer Chinese Bronzes" (Volume II), i, zajedno sa George L. Stoutom, "Paintings Materials: A Short Encyclopedia".

Bibliografija[uredi VE | uredi]

  • Abstracts of Technical Studies in Art and Archaeology, 1943-1952 (with Bertha M. Usilton)
  • Painting Materials: A Short Encyclopaedia (with George Stout)
  • Minerals in Art and Archaeology
  • The Freer Chinese Bronzes: Volume II, Technical Studies
  • Study of Sources of Contamination in the Analysis of Radioactive Materials

Vanjske poveznice[uredi VE | uredi]

Izvori[uredi VE | uredi]