Rzav

Izvor: Wikipedija
Disambig.svg Ovo je glavno značenje pojma Rzav. Za naselje u općini Višegrad, Bosna i Hercegovina pogledajte Rzav (Višegrad, BiH).
Rzav
Le Rzav près du village de Vardiste.jpg
Dolina Rzava
Duljina 10 km
Izvor Vardište, općina Višegrad, Bosna i Hercegovina
Ušće Višegrad, Bosna i Hercegovina
Države Bosna i Hercegovina
Slijev crnomorski
Ulijeva se u Drina
Plovna od − do nije plovna

Rzav je rijeka u istočnoj Bosni.

Nastaje kod sela Vardište (Bosna i Hercegovina), na području nacionalnog parka Tara, na granici Bosne i Hercegovine i Srbije, spajanjem rijeka Bijeli Rzav i Crni Rzav, nakon čega kratko teče kroz Bosnu i Hercegovinu, te u Višegradu utiče u rijeku Drinu.

Tok rijeke obiluje klisurama i kanjonima. Pejzaže karakteriziraju visoke i strme hridine sivo-bijelih tonova po kojima raste četinarsko rastinje.

Čitavim tokom Rzava išla je nekada stara pruga koju su gradili Austrijanci. Prije 2 godine[kada?] pokrenuta je inicijativa za obnovom čuvenog ćire koji bi išao od Mokre Gore preko Kotromana, Vardišta, Dobruna i Višegrada. Radovi na obnovi šina i cjelokupne pruge su završeni a uskoro se očekuje i prolazak ćire uz Rzav.

Prije izgradnje HE Perućac, Rzav je bio jedna od najbogatijih rijeka ribom koje bi dolazile s proljećem da se mrijeste u njemu.

Rzav teče i pored Dobruna, starog srednjevekovnog utvrđenog grada, koji je bio vrlo značajan trgovački centar na ovom najznačajnijem karavanskom putu od Mediterana do središnjeg Balkana. U drugoj polovici 14. st. sagrađen je manastir Dobrun koji i danas postoji. Specifičan je po freskama iz 14. st. na kojima su prikazani srpski vladari i članovi ktitorske porodice, a također i po vrijednoj zbirci ikona i crkvenog mobilijara od kojih neki primjerci datiraju još iz 13. st.