Središte gardijsko za specijalističku obuku dočasnika Damir Tomljanović – Gavran

Izvor: Wikipedija
(Preusmjereno s SG SOD)
Središte gardijsko za specijalističku obuku dočasnika Damir Tomljanović - Gavran
Aktivna 1994. – 2000.
Država Hrvatska
Vrsta obučno središte
Vojarna Šepurine
Geslo Znoj štedi krv!
Sudjelovanje u borbama Domovinski rat
Zapovjednici
Istaknuti
zapovjednici
Werner Ilić
Znakovlje
Beretka crvena

Središte gardijsko za specijalističku obuku dočasnika Damir Tomljanović – Gavran (kratica: SG SOD ili Šepurine) je bila postrojba Hrvatske vojske koja je osnovana 17. travnja 1994. godine u vojarni Šepurine kod Zadra na inicijativu generala Ante Gotovine nakon Operacije Maslenica. Postrojba je nosila ime pukovnika Damira Tomljanovića - Gavrana, heroja Domovinskog rata i legendarnog zapovjednika 2. pješačke bojne 1. gardijske brigade Tigrovi koji je poginuo na Velebitskom bojištu 1994. godine. Šepurine su bile središte za obuku dočasnika i vojnika koji su polazili specijalističku obuku i razne tečajeve s ciljem izgradnje kvalitetnog dočasničkog kadra. Zapovjednik postrojbe bio je brigadir Werner Ilić.

Povijest[uredi | uredi kôd]

Središte gardijsko za specijalističku obuku dočasnika Damir Tomljanović – Gavran je osnovano 17. travnja 1994. godine u vojarni Šepurine kod Zadra na inicijativu generala Ante Gotovine nakon Operacije Maslenica. Postrojba je nosila ime Damira Tomljanovića - Gavrana, heroja Domovinskog rata i legendarnog zapovjednika 2. pješačke bojne 1. gardijske brigade Tigrovi koji je poginuo na Velebitskom bojištu 1994. godine.

U operaciji Maslenica su uočene i dobre strane ali i određeni nedostaci kod Hrvatske vojske te se pristupilo otklanjanju tih nedostataka. Prema riječima generala Gotovine taj nedostatak je bio dočasnički kadar: Sve dobro funkcionira od zapovjednika brigade preko zapovjednika bojne do zapovjednika satnije, a od zapovjednika satnije prema dolje je postojao prazan prostor. Na terenu je primijećeno da ne postoji dobar manevar manjih snaga - borbene skupine, desetine i voda, a razlog tome je nedostatak kvalitetnog dočasničkog kadra od zapovjednika borbene skupine i desetine do zapovjednika voda.

U Hrvatskoj vojsci su nedostajali instruktori obuke te se pristupilo njihovom stvaranju. Uz pomoć francuskih instruktora u vojarni Šepurine kod Zadra počela je izgradnja objekata i poligona za obuku, a 17. travnja 1994. prvi kandidati prolaze testiranja. Već sljedeći dan počela je temeljna obuka za zapovjednika voda gardijskog desantnog pješaštva. Nakon te obuke u lipnju se provodi prva temeljna obuka padobranaca.

Središte je i službeno otvorio prvi hrvatski predsjednik dr. Franjo Tuđman 26. srpnja 1994. godine pod nazivom Obučno središte gardijskog desantnog pješaštva Pukovnik Damir Tomljanović Gavran (OS GDP). Prema zapovijedi ministra obrane u svibnju 1995. godine ime postrojbe se mijenja u Središte gardijsko za specijalističku obuku dočasnika Damir Tomljanović – Gavran (skraćeno: SG SOD D.T. - GAVRAN).

Zapovjednik postrojbe i glavni instruktor bio je brigadir Werner Ilić.

Glavna zadaća postrojbe bila je obučavanje pripadnika gardijskih i specijalnih postrojbi HV-a i HVO-a za izvršavanje specijalnih zadaća kroz temeljne i specijalističke obuke.

Temeljna obuka za zapovjednika voda gardijskog desantnog pješaštva iako najvažnija bila je samo jedna od brojnih. U Središtu su se tako provodile i temeljna vojna padobranska obuka, specijalistička obuka za snajperiste, specijalistička obuka za minsko-eksplozivna sredstva i diverzije (MESID) i specijalistička Commando obuka.

Također su se provodile i specijalistička obuka za instruktora pješačke obuke, specijalistička obuka za instruktore vojnog padobranstva, specijalistička obuka za instruktore snajperiste, specijalistička obuka za instruktore MESID te specijalistička obuka za Commando instruktore.

U Središtu su se provodili i razni tečajevi, poput tečaja za kadete za školovanje u inozemstvu, tečaj za izvidnike diverzante, a isto tako su se provodila i stažiranja instruktora za nove instruktore u Središtu kao i za instruktore u matičnim postrojbama.

Obuka je završavala pješačkom hodnjom, Commando maršem od 250 kilometara, od vojarne Šepurine do Oltara domovine na Medvedgradu u Zagrebu.

Kroz središte je prošlo više stotina vojnika, dočasnika i časnika koji su svoje znanje upotrijebili u završnim vojnim operacijama u Domovinskom ratu.

Postrojba Damir Tomljanović Gavran uspješno je izvela i borbene zadaće u oslobodilačkim operacijama Ljeto '95. i Oluja.

U mirnodopskom razdoblju uz obuku i tečajeve postrojba je organizirala i natjecanja za najboljeg vojnika Hrvatske vojske te Vojni petoboj na II. svjetskim vojnim igrama. Obučno središte i postrojba bila je jedna od najboljih u Hrvatskoj te su često predstavljani brojnim stranim vojnim izaslanstvima koja su dolazila u posjet Hrvatskoj vojsci.

Tradiciju Središta je nastavila Bojna za specijalna djelovanja nastala spajanjem sa Središtem za obuku izvidnika i diverzanata iz Delnica i 1. hrvatskim gardijskim zdrugom.

Po uzoru na ovo nastavno-vježbovno središte napravljeni su nacrti za Središte za razvoj vođa Marko Babić.[1] Središte je svečano otvoreno 13. rujna 2019. u vojarni "Josip Jović" u Udbini, čija je glavna namjena na temeljima iskustava iz Domovinskog rata i razvijenih standarda, a uvažavajući nove izazove i potrebe, ciljanom obukom razvijati visoko motivirane, obučene i kompetentne vođe na temeljnim razinama zapovijedanja.[2]

Poveznice[uredi | uredi kôd]

Izvori[uredi | uredi kôd]

  1. Ivona B.: Krstičević u Udbini otvara specijalni kamp za commando obuku časnika i dočasnika, Kamenjar.com. 11. veljače 2019. Pristupljeno 14. ožujka 2019.
  2. ZNOJ ŠTEDI KRV' Otvoreno novoustrojeno Središte za razvoj vođa 'Marko Babić' u UdbiniArhivirana inačica izvorne stranice od 8. ožujka 2021. (Wayback Machine), Direktno.com. 13. veljače 2019. Pristupljeno 15. ožujka 2019.

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]