SP u hazeni za žene 1934.

Izvor: Wikipedija

Svjetsko prvenstvo u hazeni za žene 1934. bilo je dijelom 4. Svjetskih ženskih igara koje su se održale u Londonu. Ovo je bilo drugo SP-u u hazeni za žene, a koje se održalo kao dio ovih igara.

U kvalifikacijskoj je skupini Jugoslavija odigrala u Zagrebu 8. srpnja 1934. utakmicu protiv izvrsnih Poljakinja i pobijedila 10:3 (6:1) te se plasirala u London. Poljsku je pobijedila i braniteljica naslova Čehoslovačka, pa se je i ona plasirala u finale.

Hrvatske su hazenašice (predstavljajući Jugoslaviju) na 3. igrama osvojile zlatno odličje, čime su nadišle uspjeh s prethodnih igara. I ovdje su glavnu ulogu imale Hrvatice.[1]

Pobijedile su dotad nepobjedivu Čehoslovačku.[2] rezultatom 6:4.

Igrale su u sastavu: Anica Oman (Ilirija Ljubljana), službenica; Zlata Cuvaj (Concordia, Zagreb/drugi izvori navode da je igrala za Marsoniju iz Slavonskog Broda [3]), službenica; Melita Lovrenčić (Concordia,), učenica VII raz.gimnazije; Marica Cimperman (Concordia), službenica; Zdenka Kunštek (Concordia, službenica. Fanči Bernik (Fanika Bernik) (Atena, Ljubljana), krznarska radnica; Ivka Tonković (Concordia), službenica; Ema Gršeti (Concordia), laborantica u ljekarni; Nada Bobinsky (Concordia), službenica i Katja Mihočinović (Concordia), službenica koja se samo pridružila. Trener reprezentacije bio je Bogdan Cuvaj, no on nije putovao na završni turnir.

Izvori[uredi | uredi kôd]

  1. HOOInačica izvorne stranice arhivirana 15. kolovoza 2012. Eduard Hemar: Dragutin Ciotti - zaboravljena hrvatska olimpijska medalja
  2. Svjetske prvakinje 1934.Inačica izvorne stranice arhivirana 29. listopada 2013., autor Milka Babović
  3. *Povijest hrvatskog sporta - g. 41, br. 149[neaktivna poveznica], autorica Ljiljana Jazbinšek

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]