Safir (dragi kamen)

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje
Plavi safir

Safir (grč. sappheiros - "plavi kamen") je skup dragog kamenja minerala korunda, oksida aluminija (α-Al2O3). Tragovi drugih elemenata poput željeza, titanija, kroma, bakra ili magnezija može korundu dati plavu, žutu, roza, ljubičastu, narančastu ili zelenkastu boju. Nečistoća kroma u korundu daju crveni ton, i rezultat toga je dragi kamen koji se zove rubin.

Obično, safir se nosi kao nakit. Safir se može naći, naravno, u potrazi kroz određene sedimenate (zbog većeg otpora na eroziju u odnosu na drugo mekše kamenje) ili stijene. Zbog izvanredne tvrdoće safira, 9 na Mohsovoj skali (i glinice u cjelini), safir se koristi u nekim od ne-ukrasnih aplikacija, uključujući i infracrvene optičke komponente.

Nalazišta[uredi VE | uredi]

Danas su najznačajnija nalazišta safira u Istočnoj Australiji,na Tajlandu,Sri Lanki,Kini,Madagaskaru,Istočnoj Africi i SAD (Montana).Najkvalitetniji komadi dolaze iz Kašmira u Indiji.

Dodatna literatura[uredi VE | uredi]

Arthur Thomas (2008). Gemstones: properties, identification and use. New Holland Publishers. ISBN 1-84537-602-1.

Vanjske poveznice[uredi VE | uredi]

  • Webmineral.com, Webmineral Corundum Page, Webmineral with extensive crystallographic and mineralogical information on Corundum
  • Farlang Sapphire Izvori dozens of (historical) full text books and (CIBJO) gem information