Sveta Helena (otok)

Izvor: Wikipedija
(Preusmjereno s Saint Helena)
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje
Sveta Helena
Saint Helena
Zastava Grb
Zastava Grb
Geslo: Loyal and Unshakeable
Himna: God Save the Queen
Položaj Svete Helene
Službeni jezik engleski
Glavni grad Jamestown
Vlada unutrašnja autonomija
 - guverner Mark Andrew Capes
Površina
 - ukupno 425 km2
Stanovništvo -. po veličini
- ukupno (2005..) 3926
 - gustoća 18.1/km2;
Pripadnost UK
Vremenska zona UTC +0
Internetski nastavak .sh
Pozivni broj +290

Sveta Helena je naziv za otok i administrativnu jedinicu u južnom Atlantskom oceanu, 2800 km zapadno od obale Angole, te za britanski prekomorski teritorij koji uključuje otok Sv. Helenu i susjedne britanske prekomorske teritorije Ascension i Tristan da Cunha. Ovaj članak opisuje oboje.

Komisija za dekolonizaciju Ujedinjenih Naroda uključila je sv. Helenu na UN-ov popis nesamostalnih teritorija (en:United Nations list of Non-Self-Governing Territories).

Prirodna obilježja[uredi VE | uredi]

Usamljeni otok vulkanskog podrijetla, dugačak 18 km i širok 10 km. Većinom je brdovit s duboko urezanim dolinama i strmim obalama. Klima je tropsko oceanska s malim godišnjim i dnevnim kolebanjem temperature. Uz obalu skromna vegetacija, u unutrašnjosti su pašnjaci, a u višim predjelima lisnate šume.

Povijest[uredi VE | uredi]

Nenaseljeni otok otkrio je 1502. Portugalac Joao da Nova Castella. Otok je "ponovo otkrio" 1588. britanski pomorac Thomas Cavendish. Otok su 1633. prisvojili Nizozemci. Kasnije je otok bio pod upravom Britanske Istočnoindijske kompanije od 1673. pa do 1834., osim tijekom Napoleonova izganstva (1815.-1821.) kada je bio podređen britanskoj vladi. Od 1834. bio je britanski ovisni teritorij sa statusom kolonije. Unutrašnju autonomiju ima od 1966.

Stanovništvo[uredi VE | uredi]

Stanovnicu su potomci britanskih doseljenika koje je ondje naselila Britanska Istočnoindijska kompanija. Kasnije su dovođeni robovi iz Afrike te Indijci i Kinezi.

Etničke grupe[uredi VE | uredi]

Vista-xmag.pngPodrobniji članak o temi: Etničke grupe Svete Helene

Gospodarstvo[uredi VE | uredi]

Otok nema većih prirodnih bogastava te ovisi o britanskoj pomoći. Nešto malo stanovništva bavi se poljodjelstvom. 1970-ih godina razvilo se suvremeno ribarstvo, zbog mnogo ribe u okolnim morima. Izvozi se uglavnom riba i kava koja je jedna od najskupljih i najcjenjenijih u svijetu. Na otoku je 18% nezaposlenih.

Vanjske poveznice[uredi VE | uredi]

Logotip Zajedničkog poslužitelja
Na Zajedničkom poslužitelju postoje datoteke na temu: Sveta Helena (otok).