Saksonski vrt

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje
Pogled na središnji vodoskok.
Prikaz negdašnje Saksonske palače.

Saksonski vrt (polj. Ogród Saski), javni gradski vrt i park u varšavskom Donjem Gradu (Śródmieście-u) s pogledom na Trg pobjede, najveći varšavski trg. Utemeljn u 17. stoljeću, za javnost je otvoren 1727. godine kao jedan od prvih javnih gradskih vrtova na svijetu.[1] Prostiru se na 15,5 hektara površine.

Utemeljeni su na mjestu Sigismundovih obrambenih zidina i sustava utvrda. Prošireni su za vladavine Augusta II. gotovo do obala rijeke Visle i poravnati prema tkzv. Saksonskoj krivulji. U svibnju 1727. otvorena je Saksonska palača, koja je time javni park dobila 64 godine prije Versaillesa tj. 191 godinu prije Peterhofa u Sankt Peterburgu. Zelene površine i okolna arhitektura projektirane su u baroknom stilu francuskog parka, da bi u 19. stoljeću hortikultura parka bila uređena u stilu romantičnarskog engleskog krajolika.

Park je uništen za vrijeme Varšavskog ustanka, a nakon Drugog svjetskog rata djelomično je obnovljen.

U parku se nalazi serija skulptura nazvanih prema znanostima i godišnjim dobima kao i poprsja brojnih znamenitih stanovnika Varšave. Poznat je i spomenik Grob nepoznatog vojnika, podignut u čast svih nepoznatih boraca za poljsku slobodu.

Izvori[uredi | uredi kôd]

  1. Elżbieta Charazińska. Saksonski vrt. Državno znanstveno izdavaštvo: Varšava, 1979., str. 44. ISBN 83-01-00061-9.