Salamina (otok)

Izvor: Wikipedija
Skoči na: orijentacija, traži
Salamina na karti Saronskog zaljeva

Salamina ili Salamis (grčki: Σαλαμίνα) je jedan od Saronskih otoka u Egejskom moru u središnjoj Grčkoj. Otok upravno pripada prefekturi Pirej i periferiji Atici, kao jedna od općina. Središte općine i najveće naselje na otoku je istoimeni grad Salamina na zapadnoj strani otoka. Drugo po važnosti naselje i velika luka je Palukija na istočnoj strani. Salamina je jedno od najgušće naseljenih i najrazvijenijih otoka u Grčkoj zahvaljujući činjenici da je jako blizu Atene (oko 20ak km od središta grada) i jedino njeno predgrađe koje nije na kopnu.

Podrijetlo naziva[uredi VE | uredi]

Naziv "Salamina" vjerojatno je izveden od feničanske riječi "salam" (u prijevodu: mir), kako se spominje u Homerovim spisima. Drugi mogući izvor riječi je ime nimfe Salamis.

Prirodni uvjeti[uredi VE | uredi]

Salamina je najsjevernije i kopnu najbliži od svih Saronskih otoka (svega 2 km od Pireja). Nalazi se u Saronskom zaljevu, veoma važnom za Grčku, jer se tu nalaze Atena i Pirej. Otok je nepravilnog oblika polumjeseca i razvedene obale s velikim zaljevom na zapadnoj strani. Otok nije pretjeran brdovit, pa je pitom i oduvijek naseljen. Klima na Salamini je sredozemna. I zelenilo je specifično za ovu klimu. Na jugu otoka pružaju se šume bora.

Povijest[uredi VE | uredi]

Salaminu su vjerojatno još u prapovijesti naselili ljudi a obližnje Egine, a kasnije je potpala pod vlast antičke Atene Atine u vrijeme Solona. 480. pr. Kr. dogodio se najvažniji događaj vezan za ovaj otok - Bitka kod Salamine između Grka i Perzijanaca, završena u korist prvih. Kasnije značaj Salamine opada. Novi procvat Salamine događa se stvaranjem suvremene Grčke 1830. g. i proglašavanjem obližnje Atene za novu prijestonicu. Uskoro Salamina postaje središte grčke mornarice s čuvenom pomorskom akademijom. Ovo je doprinijelo prosperitetu otoka, ali je uzrokovalo i veliko bombardiranje Salamine u Drugom svjetskom ratu, točnije 23. travnja 1941. Poslije rata širenjem Atene otok prvo postaje mjesto masovne nepropisne gradnje vikendica, a kasnije i stalnih kuća doseljenika. Ovo je u novije vreme stvorilo brojne teškoće, posebno zagađenje morske vode.

Vanjske poveznice[uredi VE | uredi]


Geographylogo.svg Nedovršeni članak Salamina (otok) koji govori o zemljopisu treba dopuniti. Dopunite ga prema pravilima Wikipedije.