Salomon Morel

Izvor: Wikipedija
Skoči na: orijentacija, traži

Salomon (ponekad i Solomon ili Šlomo) Morel (* 15. studenog 1919 u Garbówu, Powiat Lubelski; † 14. veljače 2007 u Tel Avivu) bio je od veljače do studenog 1945 zapovjednik poljskog koncentracijskog logora Zgoda Świętochłowicama u gornjoj Šleskoj (tada po poljskoj upravi, danas dio Poljske) i član tajne policije Urząd Bezpieczeństwa.

Bio je odgovoran za ubojstvo više od 1.500 zarobljenih civila koji su ostali u vrijeme protjerivanja njemačkog stanovništva iz svojih prebivališta, ali i za ubojstva Poljskih civila.

Kad je poćela sudska istraga, Morel je pobjegao 1992 u Izrael. Od strane poljskog pravosuđa je bio tražen zbog ratnog zločina i zločina protiv čovječnosti.

Poljska je tražila njegovo izručenje 1998. i 2005 koje međutim odbijeno je od strane Izraela na temelju zastare zločina i lošeg zdravstvenog stanja. Od 1996 protiv njega je u Poljskoj vođen kazneni postupak.

Novinar John Sack opisuje slućaj u knjizi „oko za oko“.

Izvori[uredi VE | uredi]

  • Congressional Record, Senate, Vol. 92, 2. August 1946 (Evacuation and Concentration Camps in Silesia), US-Nationalarchiv Washington
  • Parliamentary Debates, House of Commons, Fifth Series, Vol. 413, London

Literatura[uredi VE | uredi]

Vanjske poveznice[uredi VE | uredi]