Salon mladih

Izvor: Wikipedija

Salon mladih je najveća izložbena manifestacija vizualnih umjetnika do 35 godina u Hrvatskoj.

U nešto više od 50 godina svoga postojanja, predstavio je više od 3.400 umjetnika i u svakom svom izdanju generirao nova imena na hrvatskoj umjetničkoj sceni. Osim prezentacije najnovijih umjetničkih trendova, Salon od svojih početaka dodjeljuje i nagrade najuspjelijim ostvarenjima, vrednujući umjetnički rad i naglašavajući široj javnosti koja su to nova imena na umjetničkoj sceni.

Prvi Salon organiziran je 1968. godine, a sponzorirale su ga tvrtke poput Jugoslavenske banke za vanjsku trgovinu, Pliva-e, Ina-e i Generalturista. Od svojih početaka do danas doživio je niz programskih izmjena i eksperimenata. Primjerice na 2. salonu osvrt, odnosno tekst predgovora, zamijenjen je anketom o smislu Salona i idejama za poboljšanje, na 5. salonu predstavljena je svojevrsna anti-koncepcija, a izloženi su svi pristigli radovi uključujući i radove amatera, dok je na narednim salonima došlo do uvođenja kustoskog koncepta i pregleda situacije. Kroz pola stoljeća Salon je lansirao, prepoznao i promovirao značajne umjetničke pokrete i pojmove poput Nove slike, grupe Biafra te Grupe šestorice, koja je pokrenula i Galeriju PM, danas sastavni dio Doma HDLU.

Salon mladih održavao se na više lokacija: u Umjetničkom paviljonu, Galeriji PM i Karas, Modernoj galeriji, Muzeju revolucije naroda Hrvatske, Kulturno informativnom centru Zagreb, Gliptoteci HAZU i Galeriji SC, no od 1989., uz izuzetak Zagrebačkog Velesajma na 26. salonu, svoje je mjesto trajno pronašao u Domu hrvatskih likovnih umjetnika.

Izvori[uredi | uredi kôd]

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]