San Giacomo di Rialto

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje
San Giacomo di Rialto
San Giacomo di Rialto (Facade).jpg
Lokacija San Polo
Venecija, Italija
Koordinate 45° 26′ 18.5″ N, 12° 20′ 7.7″ E
Godine izgradnje 12. stoljeće
Renoviran 17. stoljeće
Religija Katoličanstvo
Patron Sveti Jakov
Arhitektonski stil romanika
Materijal cigla, kamen

San Giacomo di Rialto (talijanski: Chiesa di San Giacomo di Rialto) zvana San Giacometto, je crkva u Veneciji, u sestieru San Polo pored mosta Rialto na malom istoimenom trgu (Campo San Giacomo di Rialto) koji je glavna tržnica Venecije.

Povijest[uredi | uredi kôd]

Slika Canaletta - crkva San Giacomo

Po lokalnoj venecijanskoj predaji to je najstarija crkva u Veneciji, koju je 421. sagradio stolar po imenu Candioto ili Eutinopo[1], i posvetio svecu da ih štiti od požara. Novije studije pokazale su da je crkva podignuta mnogo kasnije, tako postoji dokument iz 1097. (donacija Oria) u kojem se govori o zemljištu kod Rialta, ali se ne spominje nikakva crkva. Prvi dokument u kom se spominje crkva, je iz svibnja 1152., u njemu na latinskom piše Henricum Navigaiosum plebanum Johaninis sancti et sancti Jacobi de Rivoalto.

Povijest ove crkve usko je povezana sa nastankom venecijanske tržnice, koja se počela oblikovati u 12. stoljeću. Na vanjskom zidu apside crkve stoji natpis iz 12. stoljeća koji poziva trgovce na tržnici na poštenje.[2]

Unutrašnjost crkve San Giacomo di Rialto

San Giacomo di Rialto je 1513. ostao pošteđen za velikog požara koji je uništio susjedne zgrade i odmah je te iste godine restauriran. Po naredbi dužda Marina Grimanija je 1601. podignut crkveni pod da bi se izbjegle poplave za venecijanskih visokih voda (acqua alta).[2]

San Giacomo di Rialto je dimenzijama mala crkva, sa neobičnim zvonikom, gotičkim portikom (jedinim takvim u cijelom gradu) i velikim satom iz 15. stoljeća, koji je restauriran u 18. stoljeću i 20. stoljeću, koji dobro dođe lokalnim trgovcima. Tlocrno je to crkva grčkog križa sa kupolom na sjecištu brodova.

Literatura[uredi | uredi kôd]

Roberto Cessi; Annibale Alberti, Rialto. L'isola, il ponte, il mercato, Bologna, 1934.

Izvori[uredi | uredi kôd]

  1. Lo Stradario Di Venezia; Guida anagrafico-toponomastica illustrata e curiosità storico artistiche di Venezia Volume II str.567 (tal.)
  2. 2,0 2,1 Chiesa di San Giacomo di Rialto o Giacometto (pristupljeno 13. 04. 2011.)Inačica izvorne stranice arhivirana 17. kolovoza 2011. (tal.)

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]

Logotip Zajedničkog poslužitelja
Na Zajedničkom poslužitelju postoje datoteke vezane uz: San Giacomo di Rialto