Sanchi

Koordinate: 23°28′46″N 77°44′23″E / 23.47944°N 77.73972°E / 23.47944; 77.73972
Izvor: Wikipedija
Budistički spomenici u Sanchiju
Svjetska baštinaUNESCO
}}
Država Indija
Godina uvrštenja1989. (13. zasjedanje)
VrstaKulturno dobro
Mjeriloi, ii, iii, iv, vi
Ugroženost
PoveznicaUNESCO:524
Koordinate23°28′46″N 77°44′23″E / 23.47944°N 77.73972°E / 23.47944; 77.73972
Sanchi na zemljovidu Indije
Sanchi
Sanchi
Lokacija Sanchija u Indiji

Sanchi (devangari sanskrt: भीमबेटका पाषाण आश्रय) je selo u oblasti Raisen, u središtu indijske države Madhya Pradesh, 46 km sjeverno od Bhopala i 10 km od Besnagara. Selo je 2001. godine imalo 6.785 stanovnika s 67% pismenog stanovništva, što je veći prosjek od državnog (59,5%).[1]

Ime mu vjerojatno potječe od sanskrtskog izraza za "mjeriti", dok na hindskom Sancha znači "Humci od kamenja". U njemu se nalazi više budističkih spomenika izgrađenih od 3. stoljeća pr. Kr. do 12. stoljeća, zbog čega je jedno od najvažnijih mjesta hodočašća za budiste na svijetu.[2] Zbog toga su Budistički spomenici Sanchija upisani na UNESCO-ov popis mjesta svjetske baštine u Aziji i Oceaniji 1989. godine.

Reljefi sjevernih vrata Velike stupe iznutra

Povijest[uredi | uredi kôd]

Nacrt Velike stupe
Reljefi sjevernih vrata Velike stupe izvana
Kraljevska procesija sa slonovima sa zapadnih vrata

Maurijski vladar Ašoka Veliki je u 3. stoljeću pr. Kr. dao izgraditi Veliku stupu u Sanchiju, preko mjesta gdje su se nalazile relikvije Bude. Stupa je uništena u 2. stoljeću pr. Kr.,[3] ali je ubrzo potpuno obnovljena i proširena tako da je njezina veličina gotovo udvostručena.

U razdolju dinastije Satavahana izgrađene su još dvije stupe i sveti put, što je zabilježeno na natpisu na vrhu arhitrava južnog portala:

Wikicitati »Poklon Anande, Vasithijevog sina, pokrovitelja umjetnika rajana (vladara) Sirija Satakarnija[4]«

Opadanjem popularnosti budizma u Indiji, spomenici u Sanchiju su zanemareni i počeli su propadati. Do 12. stoljeća je oko ovih ranih budističkih građevina izgrađen i veliki broj hinduističkih. Prvi zapadnjak koji ih je opisao bio je britanski general i povjesničar Taylor 1818. godine. Do 1881. godine mnogi amaterski arheolozi su nestručnim radom opustošili lokalitet, nakon čega su uslijedili radovi na obnovi. Od 1912. – 19. godine građevine su obnovljene u danačnji izgled, pod budnim okom povjesničara Sir Johna Marshalla. Danas se na ovom lokalitetu nalazi oko 50 građevina, uključujući tri stupe i nekoliko hramova.

Znamenitosti[uredi | uredi kôd]

Velika stupa ima središte od jednostavne sferne građevine od opeke iz 3. stoljeća pr. Kr. u kojoj se nalaze Budine relikvije. Ona je okrunjena čatrom, konstrukcijom u obliku suncobrana čija je namjena bila da štuje i štiti relikvije. Kasnije je stupa proširena i okružena kamenim prstenom za cirkumambulaciju (procesija kruženja relikvijama), a kupola joj poravnana kako bi se smjestile tri čatre. Izgrađen je kameni zidić s balustradom oko stupe s četiri reljefima bogato ukrašene torane (budistički sveti portali) koje predstavljaju ljubav, mir, povjerenje i hrabrost. Iako su od kamena, one imaju oblik i ukrase na način kako se gradilo od drveta. Narativne skulpture prikazuju prizore iz života Bude,[5] zajedno s prizorima iz svakodnevnog života, pa čak i osobe odjevene u grčku odjeću.[6] Neobičnost tih prizora je u tome što se Buda nikada ne prikazuje u ljudskom obliku, nego životinjskom, jer se smatralo da je ljudsko tijelo za njega bilo preograničavajuće. Vrhovi su im ukrašeni budističkim simbolima poput šrivatse (kraljevsko božanstvo), tritane (tri svetosti) i dharme (kotač zakona) koji će kasnije postati ašokačakra i simbol indijske države.

Pored Velike stupe nalaze se još dvije manje, stupe budinih sljedbenika, koje oblikom prate oblik velike stupe, ali su skromnije u dimenzijama i ukrasima. Hram br. 17 je vjerojatno najstariji budistički hram iz Gupta razdoblja (320. – 550.). On ima plošno kvadratično svetište s trijemom na četiri stupa. Dok mu nunutrašnjost i tri strane nisu ukrašene, sprijeda je elegantno izrezbaren, zajedno s tri stupa trijema.

Izvori[uredi | uredi kôd]

  1. Popis stanovništva u Indiji po gradovima, selima i naseljima (engl.) Preuzeto 11. lipnja 2011.
  2. Vidya Dehejia, Indian Art, 1997., Phaidon: London. ISBN 0-7148-3496-3.
  3. John Marshall, A Guide to Sanchi, str. 38. Calcutta: Superintendent, Government Printing (1918.):
    Wikicitati »Velika stupa je vjerojatno uništena za vrijeme Pusyamitra Sunga koji je okončao Maurijsko Carstvo i osnovao dinastiju Sunga (184.-148. pr. Kr.), a koji je bio poznat kao mrzitelj budizma. Ali je odmah obnovljena, vjerojatno za vrijeme Sungovog sina i nasljednika Agnimitra.«
  4. Izvorni tekst: "L1: Rano Siri Satakarnisa L2: avesanisa vasithiputasa L3: Anamdasa danam", John Marshall, "A guide to Sanchi", str. 52.
  5. Pokrovitelji ovih ukrasa, bogati muškarci i žene, bi obično odabrali najdraži prizor iz Budina života i dali da se njihovo ime upiše pored njega. Zbog toga su prizori nasumični i nisu kronološki poredani (Dehejia, 1992.)
  6. IBID 2, str. 7.-29.

Poveznice[uredi | uredi kôd]

Logotip Zajedničkog poslužitelja
Logotip Zajedničkog poslužitelja
Zajednički poslužitelj ima još gradiva o temi Sanchi

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]