Sanda Rašković Ivić

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje
Sanda Rašković Ivić
Sanda Rašković Ivić

Rođenje 8. siječnja 1956.
Politička stranka nezavisni poslanik
Zanimanje psihijatar i psihoterapeut

Sanda Rašković Ivić (Zagreb, 8. siječnja 1956.) srbijanska je političarka, psihijatrica i psihoterapeut. Bivša je predsjednica Demokratske stranke Srbije, a trenutačno nazavisni narodni poslanik.

Životopis[uredi VE | uredi]

Mladost i obrazovanje[uredi VE | uredi]

Rođena je u Zagrebu kao jedino dijete u obitelji Jovana Raškovića i Tanje (rođene Stipišić). Osnovnu školu i gimnaziju završila je u Šibeniku, a na Medicinskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu diplomirala je 1980. godine. Specijalistički ispit iz psihijatrije položila 1986. godine, poslijediplomske studije iz psihoterapije godine 1989., a 1993. godine doktorirala je na Medicinskom fakultetu Univerziteta u Beogradu.

Psihijatrijski rad[uredi VE | uredi]

Radila je kao liječnica u zagrebačkoj bolnici Rebro. Godine 1990. odlazi u Srbiju. Autor je mnogih stručnih radova iz područja psihijatrije i psihoterapije. Sudjelovala je na mnogim kongresima i simpozijima u Srbiji i inozemstvu. Član je Svjetskog udruženja psihoterapeuta, Srpskog ljekarskog društva i humanitarne organizacije "Žene pomažu ženama".

Politički rad[uredi VE | uredi]

Od veljače 2001. do veljače 2003. bila je republički predstavnik za izbjeglice Republike Srbije. Član je Demokratske stranke Srbije od 2003. godine. Bila je član Odbora za europske integracije i član Parlamentarnog sabora Centralno-Europske inicijative. Od 2005. godine predsjednica je Koordinacijskog središta za Kosovo i Metohiju, Komisije za primjenu Vojnotehničkog sporazuma i Koordinacijskog tijela za Jug Srbije. Bila je i veleposlanica Srbije u Italiji. Od 12. listopada 2014. godine je bila predsjednica DSS-a. 29. srpnja 2016. godine, nakon unutarstranačkih previranja, podnosi ostavku na mjesto predsjenika stranke, a članstvo u stranci joj se briše 21. listopada iste godine[1], te od tada djeluje kao samostalna poslanica u Skupštini Srbije. Jedna je od rijetkih srbijanskih političara koja je osudila Genocid u Srebrenici.[2]

Obitelj[uredi VE | uredi]

Bila je udana za inženjera Pavla Bujasa s kojim ima dvoje djece. Rastala se 1990. godine i preselila u Beograd. Kasnije se udala za srpskog akademika Aleksandra Ivića s kojim ima jedno dijete. Govori engleski, francuski i talijanski.

Izvori[uredi VE | uredi]

  1. N1: Sanda Rašković Ivić isključena iz DSS-a, objavljeno 21. listopada 2016. godine, pristupljeno 7. kolovoza 2017. godine
  2. Alternativna televizija, emisija "Apostrof", 28. februara 2014. godine

Vanjske poveznice[uredi VE | uredi]

Logotip Zajedničkog poslužitelja
Na Zajedničkom poslužitelju postoje datoteke na temu: Sanda Rašković Ivić.