Sandra Petrović Jakovina

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje
Sandra Petrović Jakovina

Sandra Petrović Jakovina (Zagreb, 21. ožujka 1985.), hrvatska političarka, pravnica i članica SDP-a.

Životopis[uredi VE | uredi]

Po struci je diplomirana pravnica. Od 2005. je članica SDP-a. Početkom 2012., postala je najmlađom članicom Hrvatskog sabora sa liste SDP-a, kao zamjenica zastupnice Nade Čavlović Smiljanec, koja je tada bila preuzela dužnost pomoćnice ministra financija i ravnateljice Porezne uprave. Saborski mandat je Sandri Petrović Jakovina prestao 1. srpnja 2013., kada stupa na dužnost zastupnice u Europskom parlamentu. Obzirom da je, zajedno s drugim zastupnicima iz Hrvatske, izabrana na dužnost u Europski parlament u zadnjoj godini mandata 7. saziva, njen mandat u tom tijelu je trajao do 30. lipnja 2014. godine.

U veljači 2013. godine udala se za Tihomira Jakovinu, ministra poljoprivrede u vladi Zorana Milanovića.[1]

Na izborima za Europski parlament 2014. god. Sandra Petrović Jakovina je opet kandidatkinja na listi SDP-a, na relativno niskom 8. mjestu. Dobila je 1.071 preferencijalnih glasova (od ukupno 275.904 koje je dobila lista SDP-a i koalicijskih partnera)[2]; takvi rezultati ipak ostavljaju mogućnost da zamijeni na dužnosti zastupnika u Europskom parlamentu nekog od zastupnika s liste koalicije okupljene oko SDP-a, ukoliko bi koji od zastupnika preuzeo neku izvanparlamentarnu dužnost.

Članica je izbornog stožera Ive Josipovića na izborima za predsjednika Republike Hrvatske 2014/2015; nakon izbora privlači pažnju javnosti nakon što je - bez dogovora sa samim Ivom Josipovićem[3] - u javnosti argumentirala pravne nedoumice koje, prema njoj, osporavaju legitimnost izbora kandidatkinje iz redova HDZ Kolinde Grabar-Kitarović za Predsjednicu RH.[4]

Izvori[uredi VE | uredi]

Vanjske poveznice[uredi VE | uredi]