Sanda Rašković Ivić

Izvor: Wikipedija
(Preusmjereno s Sandra Rašković Ivić)
Skoči na: orijentacija, traži

Dr. Sanda Rašković Ivić je psihijatar i psihoterapeut, bila je komesar za izbjeglice, predsjednik Koordinacionog centra za Kosovo i Metohiju, te veleposlanica Srbije u Italiji. Trenutno je na mjestu predsjednika Demokratske stranke Srbije.

Rođena je u Šibeniku 1956. godine, kao kćerka dr. Jovana Raškovića. Osnovnu školu i gimnaziju završila je u Šibeniku, a na Medicinskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu diplomirala je 1980. godine. Specijalistički ispit iz psihijatrije položila 1986. godine, poslijediplomske studije iz psihoterapije 1989, a 1993. godine doktorirala je na Medicinskom fakultetu Univerziteta u Beogradu. Autor je mnogih stručnih radova iz područja psihijatrije i psihoterapije. Sudjelovala je na mnogim kongresima i simpozijima u Srbiji i inozemstvu. Član je Svjetskog udruženja psihoterapeuta, Srpskog ljekarskog društva i humanitarne organizacije Žene pomažu ženama.

Od veljače 2001. do veljače 2003. bila je republički komesar za izbjeglice Republike Srbije. Član je DSS od 2003. godine, član Savjeta DSS i predsjednik Odbora za socijalna pitanja, rad i zapošljavanje. Član je Odbora za europske integracije, i član Parlamentarnog sabora Centralno-Europske inicijative.

Od 2005. godine predsjednica je Koordinacijskog središta za Kosovo i Metohiju, Komisije za primjenu Vojnotehničkog sporazuma i Koordinacijskog tijela za Jug Srbije.

Udala se za akademika Aleksandra Ivića i ima troje djece. Govori engleski, francuski i talijanski. Izabrana je za potpredsjednika DSS na Skupštini DSS u svibnju 2005. godine.

Dana 12. listopada 2014. postaje predsjednica oporbene DSS, nakon odlaska Vojislava Koštunice s te funkcije.