Sayonara (1957.)

Izvor: Wikipedija
Sayonara
Službeni plakat filma
Naslov izvornika
Sayonara
RedateljJoshua Logan
ProducentWilliam Goetz
ScenaristPaul Osborn
Prema knjizi:
James Michener
Glavne ulogeMarlon Brando
Patricia Owens
James Garner
Martha Scott
Miiko Taka
Miyoshi Umeki
Red Buttons
Ricardo Montalban
SnimateljEllsworth Fredericks
MontažaArthur P. Schmidt
Philip W. Anderson
DistributerWarner Bros.
Godina izdanja1957.
Trajanje140 min.
Država SAD
Jezikengleski
japanski
Žanrdrama
Zarada$22,000,115 (SAD)
Profil na IMDb-u
Portal o filmu

Sayonara (eng. Sayonara) je američki film iz 1957. godine u kojem je glavnu ulogu ostvario Marlon Brando. Priča je to o američkom pilotu koji je bio jedan od najboljih pilota tijekom Korejskog rata.

Film Sayonara osvojio je četiri prestižne filmske nagrade Oscar, uključujući i dvije glumačke - najbolji sporedni glumac (Red Buttons) i najbolja sporedna glumica (Miyoshi Umeki).

Scenarij, kojeg je potpisao Paul Osborn, temeljen je na istoimenoj knjizi autora Jamesa Michenera. Film je producirao William Goetz, a režirao Joshua Logan. Za razliku od većine romantičnih drama 50-ih godina prošlog stoljeća, glavne teme Sayonare su rasizam i predrasude.[1]

Radnja[uredi | uredi kôd]

Lloyd "Ace" Gruver, bojnik i sin generala nalazi se u zračnoj bazi Itami (sada međunarodni aerodrom Osaka) blizu Kobea, u Japanu. Zaljubljuje se u japansku zabavljačicu (Hana-ogi) koja glumi u kazalištu, a koju upoznaje zahvaljujući svom kolegi Kellyju.

Kelly se namjerava oženiti s Japankom Katsumi unatoč negodovanju vojske SAD-a koja ne želi priznati brak. Ratno zrakoplovstvo, uključujući Gruvera, protivi se tom braku. Gruver i Kelly razgovaraju, a tijekom razgovora Gruver na rasistički način uvrijedi Kellyjevu zaručnicu. Kasnije se ispričava za svoj ispad i pristaje biti kum na njihovom vjenčanju.

Međutim, Kelly se nakon vjenčanja susreće s još jačim predrasudama pogotovo od strane svog nadređenog pukovnika koji mu daje dodatne vojne i puno manje atraktivnije zadatke. Nakon što dobije obavijest da će njega i sve ostale vojnike koji su se oženili Japankama uskoro vratiti u SAD, Kelly shvaća da tamo neće moći povesti svoju suprugu koja je u međuvremenu zatrudnjela.

Ne vidjevši izlaz iz situacije, Kelly i Katsumi zajedno počine samoubojstvo. Ovo samo učvršćuje odlučnost bojnika Gruvera da oženi svoju japansku ljubavnicu. Na upite novinara što imaju za reći onima u SAD-u, ali i Japanu koji će se sigurno protiviti njihovom braku, bojnik Gruver jednostavno odgovara: "Recite im da smo rekli Sayonara".

Međutim, kraj filma ipak se razlikuje od kraja romana u kojem Gruver kaže Sayonara svojoj japanskoj djevojci i vraća se u SAD.

Glumačka postava[uredi | uredi kôd]

Produkcija[uredi | uredi kôd]

Glumac Marlon Brando za ulogu Gruvera vježbao je južnjački naglasak, unatoč prigovorima redatelja Logana koji je smatrao da takav naglasak neće odgovarati generalovom sinu koji se obrazovao na West Pointu. Logan će kasnije priznati autoru i novinaru Trumanu Capoteu u vezi Branda: "Nikad nisam radio s tako uzbudljivim, kreativnim glumcem. Bio je jako povodljiv. Imali smo izvrsnu suradnju, slušao je svaku moju riječ, a opet je izmislio nešto svoje i imao je nešto za dodati. Izmislio je taj južnjački naglasak za ulogu; nikad mi to ne bi palo na pamet, ali, eto - odradio je to savršeno."

Kritike[uredi | uredi kôd]

Film Sayonara bio je veliki kritičarski uspjeh. Pogotovo su hvaljeni scenarij i kamera te glumačka ostvarenja kompletne postave. Sam film osvojio je četiri prestižne nagrade fOscar, uključujući i dvije glumačke za Reda Buttonsa i Miyoshi Umeki. Na popularnoj Internet stranici Rotten Tomatoes, film ima 100% pozitivnih kritika, uz prosječnu ocjenu 7.2/10.

Nominacije i nagrade[uredi | uredi kôd]

Red Buttons - glumac koji u filmu Sayonara tumači ulogu Joea Kellyja. Buttons je za ovu ulogu osvojio nagrade Oscar i Zlatni globus u kategoriji najboljeg sporednog glumca.

Oscar[uredi | uredi kôd]

Film Sayonara imao je deset nominacija za filmsku nagradu Oscar, a osvojio je četiri:[2][3]

Zlatni globus[uredi | uredi kôd]

Film Sayonara nominiran je za pet nagrada Zlatni globus, a osvojio je jednu:

Izvori[uredi | uredi kôd]

  1. Shales, Tom. 14. srpnja 2006. The Bright Appeal of Red Buttons. The Washington Post. Pristupljeno 23. svibnja 2010.
  2. The 30th Academy Awards (1958) Nominees and Winners. oscars.org. Inačica izvorne stranice arhivirana 6. srpnja 2011. Pristupljeno 21. kolovoza 2011.
  3. NY Times: Sayonara. NY Times. Pristupljeno 22. prosinca 2008.

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]