Scipion Stariji

Izvor: Wikipedija
Skoči na: orijentacija, traži


Scipion Stariji zvan i Scipion Afrički, punim imenom Publije Kornelije Scipion (lat: Publius Cornelius Scipio Africanus Major) bio je poznati rimski vojskovođa i političar. Njegovo najpoznatije djelo koje ga je i proslavilo bila je pobjeda protiv Hanibala u Drugom punskom ratu, zbog čega je i dobio nadimak Afrički. Ta ga je pobjeda uzdignula među jedne od najvećih vojskovođa u povijesti, a njegov ogranak obitelji Scipiones jednom od najuglednijih i politički najutjecajnijih rimskih obitelji.

Život[uredi VE | uredi]

Vjeruje se da je rođen 236. pr. Kr. carskim rezom. Bio je patricijskog podrijetla, a nekoliko njegovih predaka obnašalo je titulu konzula.

Njegova kći Kornelija udala se za plebejca, što joj je prema rimskoj tradiciji omogućavalo njenim sinovima također biti plebejcima. Njeni sinovi, a Scipionovi unuci Gaj Grakho i Tiberije Grakho bili su ambiciozni reformatori Rimske Republike.


She-wolf suckles Romulus and Remus.jpg Nedovršeni članak Scipion Stariji koji govori o antičkom Rimu treba dopuniti. Dopunite ga prema pravilima Wikipedije.