Prijeđi na sadržaj

Segesta (Sicilija)

Izvor: Wikipedija
Ovo je glavno značenje pojma Segesta (Sicilija). Za druga značenja pogledajte Segesta.
Hram u Segesti

Segesta se nalazila na Siciliji, talijanskom otoku na Mediteranu. Segesta je jedno od najznačajnijih arheoloških područja cijele Sicilije, a i Mediterana. Osnovali su ju pleme Elimi, te je uz gradove kao Erice i Entellu, bila glavni centar tamnošnje kulture. Grad je povijesno važan i zbog čestih sukoba sa susjednim narodom Selilunte, za vlast nad plodnim područjima oko rijeke Mazaro, u kojima su Segesti u pomoć pritjecale i veće ratne sile kao npr. Atena. Nakon Prvog punskog rata, bila je prvi grad koji je prešao pod Rimsku vlast, zbog čega je uživala period blagostanja i ekonomskog napretka, potpomognut političkom moći Rimskog Carstva.

Segestin hram[uredi | uredi kôd]

Teatar

Segestin hram se nalazio izvan dvostrukih gradskih zidina, najvjerojatnije u središtu posvećenoga tla. Izgrađen je oko zadnjih 30 godina 5. stoljeća pr. Kr., te je vrlo vjerni pokazatelj dorskog stila gradnje, osim što hramu u potpunosti nedostaje krov, što i nije tipično za tadašnju arhitekturu.

Mišljena povjesničara oko toga su podijeljena, dok jedni smatraju da je gradnja hrama bila iznenadno i nasilno prekinuta, možda nekim napadom ili provalom drugih naroda, ostali misle da je krov namjerno izostavljen, te da je hram zapravo služio kao svojevrsno otvoreno svetište za Elymske obrede.