Seksualna orijentacija i mentalno zdravlje

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje

Seksualna orijentacija i mentalno zdravlje[uredi | uredi kôd]

Postoje barem dva pitanja koja se mogu postaviti o ovoj temi: prvo, mogu li se osobe sa određenom seksualnom orijentacijom smatrati da boluju od mentalne bolesti, samo zbog svojstvene seksualne orijentacije? Drugo, postoji li korelacija i/ili kauzalna veza između određenih seksualnih orijentacija i bilo kog tipa mentalnih bolesti?

Seksualna orijentacija i mentalne bolesti[uredi | uredi kôd]

Klinički, hereroseksualni čin smatra se najčešćim u današnjoj kulturi (statistički najvjerojatniji) ali koncept "normalan i "abnormalan" sa konotacijama bolesti ili moralne osude ne smatra se validnim u većine medicinskih profesionalaca.

Niz skupina, posebice zbog religijskih razloga, zadržavaju mišljenje da homoseksualci kao takvi ne postoje. Brojne takve grupe podržavaju reparativnu terapiju sa ciljem da prekine homoseksualnu žudnju i potisne fizičku ekspresiju. Oni se zalažu za strože zakone kako bi prevenirali homoseksualnu aktivnost i javno priznavanje istospolnih veza (zajednica). Jedan od najvećih pobornika ovog načina razmišljanja u sredinama u kojima je homoseksualnost prihvaćena je American National Association for Research and Therapy of Homosexuality, i odbacuju konsenzus većine psiholoških udruga u svezi uklanjanja homoseksualnosti sa liste mentalnih bolesti 1973.

1998 godine, American Psychological Association ustvrdilo je da je viđenje psihološke profesije u odnosu homoseksualnosti i mentalnog zdravlja da je "realnost da homoseksualnost nije bolest. Ne zahtjeva tretman i nije promjenjiva".

Parafilije i seksualna orijentacija[uredi | uredi kôd]

Različite parafilije mogu biti viđene kao seksualna orijentacija,iako se ovo smatra ortogonalnim (nevezanim) prema spolno baziranim kategorijama spolnih orijentacija, te se danas promatraju da postoje kao dodatak ovim orijentacijama. Ipak, neke parafilije mogu biti značajniji fokus za pojedinca nego što je to spol partnera. Ovakve parafilije mogu uključivati seksualne fetiše, seksualni egzibicionizam i seksualnu žudnju prema životinjama (zoophilia). Ovo nije slučaj kod pedofilije u kom slučaju, iako su prikazani slučajevi žudnje prema predpubertetnim osobama oba spola, gotovo uvijek postoji preferencija prema muškom ili ženskom.


Vidi još:[uredi | uredi kôd]