Prijeđi na sadržaj

Semiramidini viseći vrtovi

Izvor: Wikipedija
Semiramidini viseći vrtovi, umjetnička rekonstrukcija iz 20. stoljeća
Viseći vrtovi (asirski prikaz)
Prikaz Visećih vrtova iz 16. stoljeća; u pozadini se vidi Babilonska kula

Viseći vrtovi Babilona smatrani su za jedno od sedam svjetskih čuda, i navodno ih je oko 600. pr. Kr. dao sagraditi Nabukodonosor II. za svoju ženu Amitis od Medije koja je čeznula za svojom domovinom Medijom (Iran).[1] Druga teorija pak kaže kako su sagrađeni za mitološku kraljicu Semiramidu koja je vladala na prijelazu iz 9. u 8. stoljeće pr. Kr.[2] Ove vrtove su opširno opisali starogrčki povjesničari Strabon i Diodor sa Sicilije. Od arheoloških dokaza o postojanju vrta, postoje manji dokazi na mjestu gdje se nalazio Babilon, no nedovoljno da bi se potpuno potvrdio tako velik i opsežan vrt. Vrtovi su ležali na četverokatnoj kuli. Po Strabonu svaka je strana bila 4 pletara duga. Unutar svakoga kata bili su čvrsti svodovi od crijepa koji su se oslanjali na snažne visoke stupove. Platforme terasa bile su izrađene od masivnih kamenih ploča različitih oblika, a odozgo prekriveni jednim slojem trske, a potom zalivene asfaltom. Na to je bio nasut debeli sloj plodne zemlje dovoljan da u njemu rastu čak i male šume. Katovi vrtova bili su spojeni stepenicama i pokriveni pločicama ružičaste i bijele boje. Stupovi su dosezali visinu i do 25m te je bilo dovoljno svjetlosti za raslinje. Na polijevanju ovih vrtova radilo je stotinjak robova po čitav dan vukući vodu iz Eufrata pomoću sustava poluga i pumpi.

Izvori[uredi | uredi kôd]

  1. Karen Polinger Foster: Rajski vrtovi: Flota i fauna na drevnom Bliskom istoku (Gardens of Eden: Flora and Fauna in the Ancient Near East), New Haven, Yale University, 1998., str. 320.-329. (PDF format) (PDF). Inačica izvorne stranice (PDF) arhivirana 28. kolovoza 2006. Pristupljeno 14. rujna 2009. journal zahtijeva |journal= (pomoć)
  2. Viseći vrtovi Babilona (enciklopedija Britannica)

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]

Ostali projekti[uredi | uredi kôd]

Zajednički poslužitelj ima još gradiva o temi Semiramidini viseći vrtovi
Nedovršeni članak Semiramidini viseći vrtovi koji govori o povijesti treba dopuniti. Dopunite ga prema pravilima Wikipedije.