Seoska kupina

Izvor: Wikipedija
Seoska kupina
Sistematika
Carstvo:Plantae
Red:Rosales
Porodica:Rosaceae
Rod:Rubus
Vrsta:R. ulmifolius
Dvojno ime
Rubus ulmifolius
Schott
Baze podataka

Seoska kupina (lat. Rubus ulmifolius) je poluzimzelena grmolika biljka iz roda kupina. Raste u Europi i sjevernoj Africi, a također je i alohtona vrsta na mnogim drugim područjima, nekad i kao korov.[1][2] Raste na suhom, vapnenastom tlu.

Raste u obliku grma sa spojenim listovima. Cvjeta od svibnja do srpnja. Cvjetovi su obično bijele ili ružičaste boje. Plodovi u obliku bobica, sazrijevaju krajem ljeta ili početkom jeseni. Prelaze iz crvene u tamno plavu, gotovo crnu ili crno-ljubičastu boju, te su nešto manji nego kod obične kupine.

Bobice ovog grma jako su ukusne, a mogu se jesti sirove, ili se od njih prave razne poslastice u obliku kolača, marmelade, sirupa i drugo. Čaj od listova ove vrste kupine jako je dobra zamjena za crni čaj.

Izvori[uredi | uredi kôd]

  1. GRIN Species Profile. Inačica izvorne stranice arhivirana 24. rujna 2015. Pristupljeno 21. siječnja 2012. journal zahtijeva |journal= (pomoć)
  2. Pacific Island Ecosystems at Risk. Inačica izvorne stranice arhivirana 30. lipnja 2012. Pristupljeno 21. siječnja 2012.