Prijeđi na sadržaj

Serhij Tihipko

Izvor: Wikipedija
Serhij Tihipko
Rođenje13. veljača 1960.
Moldova, Dragonešti
StrankaRadna Ukrajina
ZanimanjeEkonomist, političar
Potpredsjednik Vlade Ukrajine
11. ožujak 2010. –
NasljednikVasilj Rohovij

Serhij Leonidovič Tihipko (ukr. Сергій Леонідович Тiгiпко) ili Sergej Tigipko (rus. Сергей Леонидович Тигипко); (Moldova, Dragonešti, 13. veljača 1960.); je ukrajinski političar, finacijski stručnjak, bivši ministar gospodarstva i trenutni potpredsjednik Vlade Ukrajine. Tihipko se kandidirao na predsjedničkim izborima u Ukrajini 2010. godine kada je dobio izravnu podršku 3.211.198 ili 13.05% ukrajinskih glasača.

Tihipko spada među pragmatične ukrajinske političare kojima je na prvom mjestu podizanje standarda života u Ukrajini. Na relativno liberalan način zagovara suradnju sa SAD-om i Rusijom u čisto pragmatičnom smislu te se nalazi na čelu stranke lijevog centra Radna Ukrajina za koju su karakteristične socijalne teme odnosno teme koje zagovaraju veća prava radnika.

Politička karijera

[uredi | uredi kôd]

Serhij Tihpko je završio studij metalurgije na sveučilištu u Dnipropetrovsku 1982. godine. U istom mjestu gradi političku karijeru i kao mlad čovjek pridružuje se reformiranim komunističkim udruženjima. Osamostaljenjem Ukrajine 1991. nastavlja svoju karijeru u gospodarskim krugovima i otvara privatan bankarski posao. Godine 1994. postaje finacijski savjetnik predsjednika Leonida Kučme. Od 1997. do 1999. Tihipko je obnašao dužnost ministra gospodarstva, a u isto vrijeme postaje guverner Nacionalne banke Ukrajine.

Vanjske poveznice

[uredi | uredi kôd]