Seto Leelo

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje
Leelo, tradicionalno višeglasno pjevanje naroda Seta
UNESCO logo.svg UNESCO – Nematerijalna svjetska baština
Leelo, tradicionalno višeglasno pjevanje naroda Seta
Flag of Estonia.svg Estonija
Regija: Europa i Sjeverna Amerika
Godina upisa: 2009.
ID: 00173
Ugroženost: -
Poveznica: UNESCO

Seto Leelo je tradicionalno višeglasno pjevanje baltofinskog naroda Seta koji obitava na krajnjem jugoistoku Estonije (općina Värska u okrugu Põlvamaau), poznato kao Setomaa (estonski od sota maata, tj. „zemlja rata”[1]), te s druge strane granice, na zapadu ruske općine Pečorske u Pskovskoj oblasti. Leelo je danas temelj suvremenog identiteta Seta, te je zbog toga 2009. godine upisano na UNESCO-ov popis nematerijalne svjetske baštine u Europi.[2]

Seti su u svojim običajima sačuvali mnoge pretkršćanske elemente koji se smatraju izvornim baltičkim, poput šamanskog (Tietäjä) pjevanja runa-poema u Kalevala ljestvici (Runonlaulaja) ili leelo zbornog pjevanja. Ove potonje, tradicionalne melodije, izvode pjevači u narodnim nošnjama tako što vodeći pjevač (Leelossa) pjeva stih kojemu se na zadnjem slogu priključuje cijeli zbor, tzv. pjevanje torro, koji potom ponavlja cijeli stih, tzv. pjevanje killõ.[3] Iako se pjesme uče od bivših poznatih pjevača, vještina komponiranja i improvizacija odlika je izvrsnosti vodećeg vokala (Seto lauluimä). Zabilježeno je kako su ponajbolji vodeći vokali znali zapamtiti do 20.000 različitih stihova.[4]

Većina zborova isključivo su ženski, pa se za „Dan kraljeva” (Kuniigrii), svakog 1. kolovoza, bira najbolja pjevačica koja se okruni za „Majku pjesme”.[2] Seto Leelo je nekad pratilo svaku aktivnost seoske zajednice Seta, ali je danas sačuvana samo na pozornicama kao središnja, živahna i jako cijenjena tradicija kulture Seta.

Danas su zborovi leelo jako popularni među turistima, ali su i ponos zajednice Seta koja ih smatra za utjelovljenje svog identiteta.

Izvori[uredi | uredi kôd]

  1. PassportMagazine - The Seto People (engl.) Preuzeto 15. prosinca 2012.
  2. a b Seto Leelo, Seto polyphonic singing tradition na UNESCO-ovim službenim stranicama (engl.) Preuzeto 14. prosinca 2012.
  3. Seto mitmehäälsusInačica izvorne stranice arhivirana 4. ožujka 2016. na setomaa.ee, Preuzeto 14. prosinca 2012.
  4. Seto kulturaInačica izvorne stranice arhivirana 8. prosinca 2015. na Setomaalla Visit Estonia, Preuzeto 14. prosinca 2012.