Crna sjeničica

Izvor: Wikipedija
(Preusmjereno s Setophaga ruticilla)
Crna sjeničica
Ženka
Status zaštite

Status zaštite: Najmanja zabrinutost (lc)
Sistematika
Carstvo:Animalia
Red:Passeriformes
Porodica:Parulidae
Rod:Setophaga
Vrsta:S. uticilla
Dvojno ime
Setophaga ruticilla
(Linnaeus, 1758)
Rasprostranjenost

S. ruticilla range

██ Gniježđenje

██ Prezimljavanje

Baze podataka
Pjev američke crvenrepke

Crna sjeničica je vrsta ptice pjevice iz Amerike. Dugačka je 12 cm, a ima 8,5 grama težine.[1] Ova ptica živi u Kanadi i istočnom dijelu SAD-a. Raspon krila joj je 12-19 cm.[2] Selica je, zimuje na zapadnoindijskim otocima, srednjoj Americi i u sjevernim dijelovima Južne Amerike. Rijetko se viđa u zapadnoj Europi. Najčešće se hrani kukcima i malim voćkama.

Perje[uredi | uredi kôd]

Mužjak ima narančasto-crveno perje oko prsa, krila i repa, a trbuh i podrepni dio tijela su bijele boje, dok ostatak tijela je pokriven crnim perjem. Mužjaci često mašu krilima i repom da bi pokazali kako lijepo izgleda.[3] Kod ženke i mladih perje oko prsa, krila i repa je žuto, glava je sive boje. Ostatak tijela je maslinastozelene boje. Mladi mužjaci počinju izgledati kao odrasli mužjaci u drugoj godini života.[4]

Razmnožavanje[uredi | uredi kôd]

Ova vrsta ptica se razmnožava u šumama blizu vode u lipnju i svibnju. Neki mužjaci imaju više partnerica za parenje u isto vrijeme. 2-5 jaja se nalazi u gnijezdu koje je u obliku pehara. Gnijezda su im obično napravljena od trave, kore s drveta, mahovine i grančica, a postava je napravljena od perja i dlaka. Ponekad koriste i stara gnijezda.[5] Jaja su bijela s crnim točkicama. Mlade odgajaju oba roditelja, a oni napuštaju gnijezdo nakon 9 dana.

Izvori[uredi | uredi kôd]

  1. American Redstart Life History, All About Birds, Cornell Lab of Ornithology. www.allaboutbirds.org (engleski). Pristupljeno 5. rujna 2022.
  2. Sherry, Thomas W.; Holmes, Richard T. 1997. American Redstart (Setophaga ruticilla). Birds of North America (print). The Academy of Natural Sciences, Philadelphia, and The American Ornithologists' Union, Washington D.C
  3. American Redstart - South Dakota Birds and Birding. www.sdakotabirds.com. Pristupljeno 5. rujna 2022.
  4. Robbins, C.S.; Bruun, B.; Zim, H.S. 1966. Birds of North America. Western Publishing Company, Inc.. New York.
  5. http://www.birdweb.org/birdweb/bird_details.aspx?id=391

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]

Zajednički poslužitelj ima stranicu o temi Setophaga ruticilla
Zajednički poslužitelj ima još gradiva o temi Setophaga ruticilla
Wikivrste imaju podatke o taksonu Setophaga ruticilla