Sibiraea laevigata

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje
Sibiraea laevigata
Hrvatska sibireja
Hrvatska sibireja
Status zaštite
Sistematika
Carstvo: Biljke
Divizija: Magnoliophyta
Razred: Magnoliopsida
Red: Rosales
Porodica: Rosaceae
Rod: Sibiraea
Vrsta: S. laevigata
Sibiraea laeviga
(L.) Maxim
Područje života
Sinonimi
Eleiosina altaica (Pall.) Raf. ex B.D.Jacks.

Eleiosina bracteata (Raf.) Raf. ex B.D.Jacks. Eleiosina levigata (L.) B.D.Jacks. Sibiraea altaiensis (Laxm.) C.K.Schneid. Sibiraea altaiensis var. croatica (Degen) Beck Sibiraea altaiensis subsp. croatica (Degen) Degen Sibiraea croatica Degen Sibiraea laevigata var. croatica (Degen) C.K.Schneid. Spiraea altaiensis Laxm. Spiraea laevigata L.[1]

Sibiraea laevigata (Sinonimi: Sibiraea altaiensis var. croatica, Sibiraea croatica, Spiraea laevigata) biljka iz porodice ružovki, u. U Hrvatskoj se pod imenom Sibiraea altaiensis subsp. croatica (Degen) Degen smatrala endemičnom vrstom, dok nije ustanovljeno da je naziv samo sinonim za S. leavigatu. U Hrvatskoj je strogo zaštićena od 4. rujna 1964. godine Zakonom o zaštiti prirode a raširena je na kamenitim obroncima, u pukotinama stijena, pretežno na zapadnim obroncima između 700 i 1550 m nadmorske visine. Raste u šikarama i sastojinama crnog bora i primorskoj bukovoj šumi na sjevernom i srednjem Velebitu.

Raste kao listopadni do 1 metar visoki, razgranati grm, gustih grana, sa snažnim korijenjem koje prodire u vapnenačke stijene. Kora je od crvenosmeđe do sivosmeđe, glatka i sjajna. Cvjetovi su 6-7 mm u promjeru, dvodomni ili hermafroditni, a cvate u lipnju i početkom srpnja. Razmnožava se sjemenom koje dozrijeva krajem rujna. Srodnici hrvatske sibireje su Sibireae altaiensis i Sibireae tianschanica u centralnoj Aziji.

S. Leavigartta osim u Hrvatskpoj raste i u Aziji (Kina) i Sjevernoj Americi

Vanjske poveznice[uredi VE | uredi]

Izvori[uredi VE | uredi]