Sicilijanski prolaz

Izvor: Wikipedija
Dodaj infookvir "tjesnac".
(Primjeri uporabe predloška)
Sicilijanski prolaz

Sicilijanski prolaz (tal. Canale di Sicìlia, Canale di Tunisi,[1] sic. Canali ri Sicilia, fra. Canal de Sicile, Canal du Cap Bon, ara. مضيق صقلية‎) morski prolaz između talijanskog otoka Sicilije u Europi i Tunisa u Africi. Prolaz je s jugozapadne strane Sicilije i pruža se Sredozemnim morem.

Rijeke na otoku Siciliji obično su kratke i svode se na potoke. U Sicilijanski prolaz se ulijeva Platani, Imera Meridionale (tj. Salso) i Belice. Među podmorskim uzvisinama pruža se Sicilijanski prag koji dijeli Sredozemno more na dva bazena odnosno zavale.[2]

U 19. stoljeću se zbog vulkanske aktivnosti u Sicilijanskom prolazu pojavio novi otok Ferdinandea, koji se danas nalazi nekoliko metara ispod morske površine.

Najuži je između Ras el Tiba (rt Bon, Tunis) i Marsale gdje je širok 150 km. Dubina mu varira pa na mjestima je dublje od 1000 m,[1] kod Pantellerije.

Tu su pješčani sprudovi i otoci: Pantelleria, Pelaški otoci (Lampedusa, Linosa i Lampione) i Egadska skupina otoka (Favignana, Levanzo i Marettimo).[3][4]

Izvori[uredi | uredi kôd]

  1. a b (tal.) Enciklopedija Sapere.it Canale di Sicilia (pristupljeno 24. siječnja 2020.)
  2. Hrvatska enciklopedija Sredozemno more, Leksikografski zavod M.Krleža (pristupljeno 24. siječnja 2020.)
  3. (tal.) Enciklopedija Treccani Canale di Sicilia (pristupljeno 24. siječnja 2020.)
  4. (tal.) Enciklopedija Treccani Pelagie, Isole (pristupljeno 24. siječnja 2020.)

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]