Silan Bog

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje

"Silan Bog" (eng. "Awesome God") je poznata kršćanska pjesma koju je skladao američki tekstopisac Rich Mullins. Pjesma se prvi put pojavila u Mullinsovom albumu Winds of Heaven, Stuff of Earth iz 1988. godine.

Naslov pjesme[uredi VE | uredi]

Naslov pjesme je nadahnut biblijskim izrazom (Nehemija 1:5, Nehemija 9:32, Psalam 47, Daniel 9:4, itd.), različito prevedenim kao "Silan Bog" ("Awesome God"), (prema inačici Židovske izdavačke zajednice Amerike, na staromodnom engleskom znači "koji ulijeva starhopoštovanje" ("awe-inspiring"), "velik" ("great") (prema Bibliji kralja Jakova) među drugim alternativama.

Autorovo mišljenje o pjesmi[uredi VE | uredi]

Mullins ovu pjesmu nije smatrao jednom od svojih najboljih pjesama. U izjavi za The Lighthouse Electronic Magazine u travnju 1996. je rekao:

Znate, stvar koju volim u vezi pjesme "Silan Bog" je ta što je jedna od najgore napisanih pjesama koje sam ikada napisao; to je jednostavno loše napravljeno. No stvar je ponekad takva, ja mislim, kada postanete previše svjesni toga kako postati tekstopiscem, da poruke postaju vozilo za materijal. To je iskušenje koje po mojem mišljenju imaju svi tekstopisci. Ja mislim da je veliki tekstopisac onaj koji je sposoban prihvatiti vrlo smislene komade mudrosti - ili loše ili kako god - i može ih izgovoriti na način kako bi ljudi vrlo vjerojatno reagirali. No, ono što im ti želiš odgovoriti nije u tome kako si nešto pametno učinio; ono što im ti želiš poručiti jest tvoja poruka.[1]

Korištenje[uredi VE | uredi]

Pjesma se može koristiti kao himan i može se pjevati zborno, samostalno ili miješano. Često se pjeva na susretima katoličkih mladeži i na misama.

Obrade[uredi VE | uredi]

Puno je kršćanskih glazbenih sastava izvodilo inačice pjesme u raznim stilovima, od ska do swinga do straight rocka i tradicionalnog vjerničkog stila.

Strani izvođači i sastavi koji su obradili pjesmu:

Pjesmu su također obradili neki domaći izvođači i sastavi:

Izvori[uredi VE | uredi]

Vanjske poveznice[uredi VE | uredi]