Silvestar I.

Izvor: Wikipedija
Silvestar I.
Silvester I.

Pravo ime Silvester
Početak pontifikata 31. siječnja 314.
Kraj pontifikata 31. prosinca 335.
Prethodnik Miltijad
(10. srpnja 310. ili 311. - 10. ili 11. siječnja 314.)
Nasljednik Marko
(18. siječnja 336. - 7. listopada 336.)
Rođen ?
Sant'Angelo a Scala
Umro 31. prosinca 335.
Rim
Papinski grb
Svetac
Slavi se u Rimokatolička Crkva
Pravoslavna Crkva
Spomendan 31. prosinca
Simboli Papinska odora i tijara
Zaštitnik od gube
Ostali pape imena Silvestar
Portal o kršćanstvu

Silvestar I., papa od 31. siječnja 314. do 31. prosinca 335.

Životopis[uredi | uredi kôd]

Za njegova je pontifikata, rimski car bio Konstantin I. Veliki, koji je prethodno 313. g. donio Milanski edikt u kojem je objavio, da kršćanstvo postaje slobodna religija. Njegov pontifikat, koji je trajao 21 godinu, 11 mjeseci i jedan dan, odnosno 8005 dana je osmi po dužini u cijeloj povijesti papinstva. O samom Silvestru se zna relativno malo. "Liber pontificalis" navodi da je bio sin Rimljanina Rufina (Rufinus), kao i da mu je car Konstantin Veliki darovao zemlju i novac za izgradnju i obnovu crkava.

Za vrijeme Silvestrovog pontifikata su u Rimu sagrađene neke od najpoznatijih rimskih crkava - Bazilika sv. Ivana Lateranskog, Bazilika svetog Križa Jeruzalemskog i Stara bazilika svetog Petra u Rimu. Također je održan i Prvi nicejski sabor, na kome Silvestar nije sudjelovao, ali je poslao dva izaslanika po imenu Vit i Vicencije, koji su odobrili njegove odluke. Silvestrovo ime se kasnije povezivalo uz legendu o Konstantinovoj darovnici.

Štovanje[uredi | uredi kôd]

Proglašen je svetim, a spomendan mu je 31. prosinca, posljednjeg dana u godini, koji se po njemu naziva i Silvestrovo. Njegove relikvije nalaze se u crkvi sv. Silvestra u Rimu.

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]

Mrežna mjesta