Sinéad O'Connor

Izvor: Wikipedija
Sinéad O'Connor
Sinéad O'Connor - Poznań - 2007.jpg
U Poznańu 2007.
Ime u rodnom listuSinéad Marie Bernadette O'Connor
Rođen/aDublin, 8. prosinca 1966.
Žanr/ovirock, folk, pop, alternativa
Zanimanjeglazbenik, skladatelj
Instrumentpjevanje, udaraljke, gitara,
klavijature
Djelatno razdoblje1986. - danas
AngažmanEnsign (1987.-1997.), Atlantic (2000.), Vanguard (2002.-2005.), Chocolate and Vanilla (2005.-)
Internetska stranicasineadoconnor.com

Sinéad Marie Bernadette O'Connor (ʃɪˈneɪd oʊˈkɒnɚ[1]) (Dublin, 8. prosinca 1966.) irska je kantautorica, dobitnica nagrade Grammy. Postala je poznata 1990. obradom Princeove pjesme "Nothing Compares 2 U".

O'Connor je i politička aktivistica, a njezini stavovi o religiji, ženskim pravima, ratu i zlostavljanju djece često izazivaju kontroverze u Irskoj i svijetu. Posebice su poznati njezini javni istupi protiv Vatikana, kao kada je 1992. u emisiji Saturday Night Live poderala fotografiju Ivana Pavla II. te kada je 2009. napala Benedikta XVI. da zataškava slučajeve seksualnog zlostavljanja djece od strane katoličkih svećenika.[2]

Tijekom karijere O'Connor je surađivala s mnogim glazbenicima te sudjelovala na brojnim dobrotvornim koncertima.

Životopis[uredi | uredi kôd]

O'Connor je rođena 8. prosinca 1966. u Dublinu. Jedno je od petero djece Jacka i Marie O'Connor. Njezin brat Joseph O'Connor danas je ugledni romanopisac. Jack i Marie, koji su vrlo rano ušli u brak, vodili su problematičnu vezu, što je rezultiralo prekidom kad je O'Connor imala samo 8 godina. Troje starije djece otišlo je živjeti s majkom, gdje su, kako O'Connor tvrdi, bili podvrgnuti fizičkom zlostavljanju.

Godine 1979. O'Connor je napustila majku i otišla živjeti s ocem i njegovom novom suprugom. Od 15. godine školovala se u Grianán Training Centre kojeg su vodile Sestre milosrdnice. O'Connor je tu na neki način i napredovala, pogotovo u pisanju i glazbi, ali se često bunila protiv nametnutog konformizma.

Jedna od volonterki u Griananu bila je sestra Paula Byrnea, bubnjara u glazbenom sastavu In Tua Nua. Čula je O'Connor kako pjeva "Evergreen" Barbre Streisand te je odmah prepoznala njezin talent. O'Connor je sa sastavom snimila pjesmu "Take My Hand", ali su članovi sastava smatrali da je ipak premlada da bi im se priključila (tada je imala samo 15 godina). Godine 1983. otac ju je poslao na školovanje u Waterford (Newtown School) gdje je O'Connor razvijala svoj talent uz pomoć i podršku nastavnika irskog jezika, Josepha Falveyja. Snimila je četiri demopjesme, među kojima su dvije koje je sama napisala. Te će se pjesme kasnije pojaviti na njezinom prvom albumu.

Diskografija[uredi | uredi kôd]

U Haagu 2008.

Do danas je O'Connor izdala 8 samostalnih studijskih albuma:

Izvori[uredi | uredi kôd]

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]

Logotip Zajedničkog poslužitelja
Na Zajedničkom poslužitelju postoje datoteke vezane uz: Sinéad O'Connor