Sinjski arambaši

Izvor: Wikipedija
(Preusmjereno s Sinjski arambašići)
Sinjski arambaši

Podrijetlo
Mjesto podrijetla Sinj
Regija/država Hrvatska
Detalji
Temperatura jela toplo
Glavni sastojci meso, kiseli kupus

Sinjski arambaši su tradicijsko jelo sinjskoga kraja koje se obično priprema za proslave Sinjske alke, Gospe Sinjske, Božića i Nove godine. Sinjski arambaši nalikuju sarmi, ali se od nje u mnogočemu razlikuju: meso za punjenje se ne melje sitno, već se sjecka nožem; u meso se dodaju različite vrste sušenog mesa, muškatni oraščić, cimet, klinčići, a ne dodaje se riža. Naziv arambaši vjerojatno ima porijeklo u imenu harambaše, vođe čete alkarskih momaka, jer su se sarmice slagale u glinene posude kao vojnici.

Način pripreme jela je zaštićeno nematerijalno kulturno dobro Republike Hrvatske.[1]

Priprema[uredi | uredi kôd]

Sinjski se arambaši rade od miješanog nasjeckanog goveđeg i svinjskog mesa i sjeckane sušene slanine, koje se sa začinima savije u listove kiselog kupusa. U namašćenu posudu u slojevima se slažu sitno izrezani kiseli kupus, arambaši, domaće kobasice (sudžuk), ovčje suho meso (kaštradina), te se sve prekrije listovima kiselog kupusa, zalije vodom i bez miješanja kuha nekoliko sati.

Priprema tradicijskog jela sinjskih arambaša karakteristična je za prostor Cetinske krajine, oko gornjeg i srednjeg toka rijeke Cetine između Dinare, Svilaje i Kamešnice. Tehnika zamatanja nadjeva te kuhanja u soku poznata je još iz rimskih vremena. No punjenje kiselog kupusa javlja se u srednjem vijeku u karolinškim samostanima na granici Francuske i Njemačke. U naše krajeve dolazi preko anadolsko-turskog istoka koji ju je baštinio od Bizanta. Pretpostavka je da naziv arambaši dolazi iz vremena turskih osvajanja kada su arambaši postali sinonim otpora sinjskog puka prema Turcima. Jelu koje su Sinjani preuzeli od Turaka dali su nove primjese i novo ime prema hajdučkom vođi, harambaši.[1]

Zaštita[uredi | uredi kôd]

Način pripreme tradicijskog jela sinjskih arambaša je zaštićeno nematerijalno kulturno dobro zavedeno pod oznakom Z-3355 pri Ministarstvu kulture Republike Hrvatske u vrsti znanja i vještine.[1]

Povezani članci[uredi | uredi kôd]

Izvori[uredi | uredi kôd]

  1. a b c Priprema tradicijskog jela sinjski arambaši Registar kulturnih dobara Republike Hrvatske
 
Ovaj tekst ili jedan njegov dio preuzet je s mrežnih stranica Ministarstva kulture Republike Hrvatske (https://min-kulture.gov.hr/). Vidi dopusnicu za Wikipediju na hrvatskome jeziku: Ministarstvo kulture Republike Hrvatske.
Dopusnica za korištenje materijala s ove stranice arhivirana je u VRTS-u pod brojem 2021043010005276.
Sav sadržaj pod ovom dopusnicom popisan je ovdje.