Slušni sustav

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje
Uho čovjeka

Slušni sustav je naziv za osjetilni sustav organa čija je glavna zadaća osjet sluha.

Sastoji je od uha, slušnog živca i dijelova središnjeg živčanog sustava koji su uključeni u osjet sluha.

Uho[uredi | uredi kôd]

Presjek Cortijevog slušnog organa smještenog u pužnici

Uho je glavni organ osjetila sluha i ravnoteže. Uho se dijeli na vanjsko, srednje i unutarnje uho. Zučni podražaji iz okoline prenose se vanjskim uhom do kostiju srednjeg uha, preko bubnjića. Kosti srednjeg uha, dalje zvuk prenose na pužnicu u unutarnjem uhu. U pužnici (dvostruko zavijena koštana cijev) smješten je Cortijev slušni organ, koji "prevodi" zvuk tako da mehaničko titranje dlačica posebnih osjetnih stanica, te stanice pretvaraju u električni impuls (akcijski potencijal) koji se dalje neuronima zvučnog živca prenosi u središnji živčani sustav.

Središnji slušni sustav[uredi | uredi kôd]

Središnji slušni sustav je dio slušnog sustava koji je smješten u središnjem živčanom sustavu i sastoji se od određenih struktura (jezgara) u moždanom deblu, talamusu i moždanoj kori, gdje se nalaze tijela neurona koji svojim aksonima (koji čine pojedine snopove) prenose signale, pristigle iz unutarnjeg uha putem slušnog živca.

Neuroni središnjeg slušnog sustav povezani su sa ostalima sustavima u središnjem živčanom sustavu, tako da razne funkcije središnjeg živčanog sustava mogu utjecati na osjet sluha.

Primarna slušna moždana kora je prvi dio moždane kore koji prima zvučni signal, a nalazi se u sljepoočnom režnju velikog mozga.

Primarna slušna moždana kora