Smrt lorda Edgwarea

Izvor: Wikipedija
Smrt lorda Edgwarea
Naziv izvornika Lord Edgware Dies
Autor Agatha Christie
Država Engleska
Jezik engleski jezik (izvorno)
Vrsta djela Roman
Rod
(stil, žanr)
Kriminalistički
Datum (godina)
izdanja
1933.
Mjesto radnje Engleska
Glavni lik(ovi) Hercule Poirot

Smrt Lorda Edgwarea (izdan 1933.) je roman "kraljice krimića" u New York Timesu nazivan i Najdomišljatija slagalica zločina.

Radnja[uredi | uredi kôd]

Glumica Jane Wilkinson obraća se Herculeu Poirotu s molbom da razgovara s njezinim mužem, lordom Edgwareom i pokuša ga uvjeriti da pristane na razvod. Poirot u razgovoru s lordom dozna da je on pristao na razvod i da je o tome već pismeno obavijestio svoju ženu. No sljedećeg jutra lord Edgware je pronađen mrtav u svojoj radnoj sobi. Viši inspektor Japp sumnjiči lady Edgware, odnosno Jane Wilkinson, međutim, ona ima čvrst alibi – u vrijeme kad se dogodilo ubojstvo bila je na večeri s još dvanaest uzvanika. Poirot će, uz pomoć kapetana Hastingsa i gospođice Lemon, pokušati otkriti pravu istinu...

Podaci o snimanju filma i njegova adaptacija[uredi | uredi kôd]

U snimanju TV filma Smrt lorda Edgwarea sudjelovalo je mnogo ljudi koji su već prije toga imali iskustva s ekranizacijom djela Agathe Christie. Roman je dramatizirao Anthony Horowitz, scenarist koji je potpisao i scenarije sedam epizoda televizijske serije Poirot iz 1989., a redatelj Brian Farnham režirao je četiri epizoda iste serije. Glumce Davida Sucheta, Hugha Frasera, Philipa Jacksona i Pauline Moran već smo gledali kao Herculea Poirota, satnika Arthura Hastingsa, višeg inspektora Jamesa Jappa i gospođicu Felicity Lemon, u seriji Poirot i brojnim TV filmovima. Uvršten je u sedmu sezonu (2000.) serije Poirot.

Roman Smrt lorda Edgwarea bio je već dvaput ekraniziran, prvi put u istoimenom filmu još 1934., a drugi put 1985. pod američkim naslovom romana Trinaestero za večerom. Tada je Peter Ustinov glumio Poirota, David Suchet inspektora Jappa, a Faye Dunaway imala je dvostruku ulogu, Jane Wilkinson i Carlotte Adams.

Poveznice[uredi | uredi kôd]