Snježno kraljevstvo 2

Izvor: Wikipedija
Snježno kraljevstvo 2
Naslov izvornika
Frozen II
RedateljChris Buck
Jennifer Lee
ProducentPeter Del Vecho
ScenaristJennifer Lee
Glavne ulogeKristen Bell
Idina Menzel
Josh Gad
Jonathan Groff
GlazbaChristophe Beck
KostimografijaJeana Gillmore
StudioWalt Disney Pictures
Walt Disney Animation Studios
DistributerWalt Disney Studios Motion Pictures
Godina izdanja2019.
Trajanje104 min.
Država SAD
Jezikengleski
Žanranimirani film
Proračun150 milijuna $
Zarada1,450 bilijardi $[1]
Prethodni
Mrežno sjedište
Profil na IMDb-u
Portal o filmu

Snježno kraljevstvo 2 (eng. Frozen II) je američki računalno-animirani film iz 2019. godine studija Walt Disney Animation Studios i nastavak animiranoga hita, Snježno kraljevstvo, iz 2013. godine. Redatelji filma su Chris Buck i Jennifer Lee, distributerska kuća je Walt Disney Studios Motion Pictures. Premijera filma bila je 22. studenoga 2019. godine u SAD-u.

Radnja[uredi | uredi kôd]

Kralj Agnarr od Arendellea govori svojim kćerima Elsi i Anni da je njihov djed, kralj Runeard, sklopio ugovor sa susjednim plemenom Northuldra sagradivši branu u Začaranoj šumi (njihova domovina). Dolazi do borbe, što rezultira Runeardovom smrću i razbjesnivanjem klasičnih elemenata šume zemlje, vatre, vode i zraka. Elementi nestaju, a zid magle zarobljava sve u šumi; Agnarr jedva pobjegne, u pomoć nepoznatog spasitelja.

Tri godine nakon krunidbe, Elsa slavi jesen u kraljevstvu s Anom, snjegovićem Olafom, ledenim čovjekom Kristoffom i Kristoffovim sobovom Svenom. Jedne noći, Elsa čuje tajanstveni glas kako je zove. Ona ga slijedi, nenamjerno budi elementarne duhove i prisiljava sve u kraljevstvu da se evakuiraju. Stiže kolonija Rock Troll, a Grand Pabbie im govori da Elsa i ostali moraju ispraviti stvari otkrivanjem istine o prošlosti. Elsa, Anna, Olaf, Kristoff i Sven slijede tajanstveni glas i putuju u Začaranu šumu. Magla se rastaje na Elsin dodir, dok se zračni duh pojavljuje kao tornado, hvatajući sve u svom vrtlogu prije nego što ga Elsa zaustavi formirajući ledene skulpture. Ona i Anna otkrivaju da su skulpture slike iz prošlosti njihova oca i susreću Northuldru i četu Arendellianskih vojnika koji su još uvijek u međusobnom sukobu. Kad se pojavi vatreni duh, Elsa otkriva da je to uznemireni čarobni daždevnjak i smiruje ga. Elsa i Anna dogovaraju primirje između vojnika i Northuldra nakon što su otkrili da je njihova majka, kraljica Iduna, Northuldranka koja je spasila Agnarra (Arendellianca). Kasnije saznaju za petog duha, koji će ljude spojiti s čarolijom prirode.

Elsa, Anna i Olaf nastavljaju prema sjeveru, ostavljajući Kristoffa i Svena iza sebe. Pronalaze olupini brod svojih roditelja i kartu s rutom do Ahtohallana, mitske rijeke za koju se kaže da objašnjava prošlost. Elsa šalje Annu i Olafa na sigurno, te nastavlja sama. Ona susreće i pripitomljava Nøkk, vodeni duh koji čuva more do Ahtohallana. Elsa otkriva da je glas koji je zove sjećanje na poziv mlade Idune; njezine moći su dar prirode zbog Iduninog nesebičnog spašavanja Agnarra, a Elsa je peti duh. Ona saznaje da je brana izgrađena kao lukavstvo za smanjenje resursa Northuldrana, zbog Runeardovog prezira prema povezanosti plemena s magijom i njegove namjere da ih uništi i uključi njihovu regiju u kraljevstvo. Elsa saznaje da je Runeard započeo sukob hladnokrvno ubivši nenaoružanog vođu Northuldrana. Ona šalje ovu informaciju Ani prije nego što se smrzne (što uzrokuje da Olaf nestane) kada se upusti u najopasniji dio Ahtohallana.

Anna zaključuje da se brana mora uništiti kako bi se ponovno uspostavio mir. Ona probudi Jötunn i namami ih prema brani. Bacaju kamene gromade, uništavajući branu i šaljući poplavu niz fjord prema kraljevstvu. Elsa se odmrzne i vrati u Arendelle, preusmjeravajući potop i spašavajući kraljevstvo. Dok magla nestaje, ona se ponovno pridružuje Ani i oživljava Olafa; Anna prihvaća Kristoffovu bračnu ponudu. Elsa objašnjava da su ona i Anna most između ljudi i čarobnih duhova. Anna tada postaje kraljica Arendellea; Elsa postaje zaštitnica Začarane šume, koja posjećuje Arendelle otkako je uspostavljen mir. Na sceni nakon kredita, Olaf posjećuje Elsinu ledenu palaču i prepričava događaje Marshmallowu (snježno čudovište koje je stvorila Elsa kao čuvara palače) i Snowgies, minijaturne snjegoviće koje je Elsa nehotice stvorila na Annin devetnaesti rođendan.

Glavne uloge[uredi | uredi kôd]

Unutarnje poveznice[uredi | uredi kôd]

Izvori[uredi | uredi kôd]

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]